"Dringend oplossingen zoeken voor de nieuwe uitdagingen" (OESO)

Filter items
Nieuws
12 december 2016

Uitdagingen

De tweejaarlijkse "Science, Technology and Innovation Outlook" (STI) van de Oeso maakt telkens een voorspelling van de grote uitdagingen waar de 35 meestal welvarende lidstaten van de organisatie een antwoord op zullen moeten vinden in de komende jaren.

Voor 2016 zijn dat de klimaatverandering en de groeiende vraag naar hernieuwbare energie, de vergrijzing, de migratiestroom en de digitalisering.

Budget

De Oeso kijkt daarnaast ook naar het budget dat de overheden van de betrokken landen investeren in onderzoek en ontwikkeling naar die nieuwe uitdagingen.

De Belgische overheden investeerden in 2016 5,87 procent van het totale publieke R&D-budget aan onderzoek naar gezondheids-, energie- en milieuvraagstukken.

Ter vergelijking: de 28 EU-lidstaten spendeerden gemiddeld 15,72 procent van het overheidsbudget aan dergelijk onderzoek.

Belastingvoordelen

De Oeso waarschuwt er in het STI-rapport voor dat de overheden "dringend op zoek moeten naar oplossingen voor de nieuwe uitdagingen", en spoort regeringen aan op zoek te gaan naar andere bronnen van financiering voor onderzoek, van bijvoorbeeld particuliere stichtingen of filantropen.

De internationale organisatie maakt wel een kleine kanttekening bij het Belgische resultaat. Zo stimuleert de overheid wel steeds meer onderzoek en ontwikkeling binnen bedrijven, via belastingvoordelen, en ligt het budget voor publieke R&D naar de nieuwe uitdagingen al een stuk hoger dan de vorige jaren.

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.