DronePort Brustem: een stand van zaken

Gepubliceerd op 30 juni 2017
Vandaag wordt de zone voor multicopter toestellen ca. 4 tot 5 dagen per week gebruikt. De zone werd recent verdubbeld omwille van het veelvuldig gebruik. Toepassingen zijn divers gaande van opleidingen, testen van nieuwe uav’s en sensoren, testen van applicaties, opnames voor TV programma’s enz. Bij slecht weer is de indoor zone in loods27 in gebruik.

Limburgse Reconversiemaatschappij

DronePort NV is een incubator voor startende bedrijven en organisaties actief in de sector van de industriële drones, gevestigd op het terrein van de oude luchtmachtbasis van Brustem (Sint-Truiden). Het project betreft een samenwerking tussen de stad Sint-Truiden en LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij) in de vorm van een vennootschap. 

Het is de ambitie van DronePort om een campus te worden die onderzoek en ondernemerschap in deze nieuwe sector stimuleert door de juiste infrastructuur en ondersteuning aan te bieden aan bedrijven en organisaties actief in deze sector of aanverwante sectoren. 

De infrastructuur bestaat enerzijds uit een veilig en goedgekeurd luchtruim waar o.a. testvluchten georganiseerd worden.

Anderzijds zijn er terreinen waarop bedrijven en organisaties zich kunnen vestigen en kunnen doorgroeien.

DronePort ging van start met 4,5 miljoen euro aan kapitaal, naast de inbreng in onroerende goederen: 2,5 miljoen van LRM, 1 miljoen Vlaamse subsidies via SALK en 1 miljoen via het autonome gemeentebedrijf AGOST.

Vandaag herbergt DronePort al 17 start-ups, ook grote bedrijven vinden hun weg nr Brustem.Welkom,SABCA! Veel succes! pic.twitter.com/kYSfI8zWuw

— LRM (@LRM_nv) June 23, 2017

Letter of Intent

Uit het schriftelijk antwoord op een vraag aan minister Muyters blijkt dat er:

"Op dit ogenblik 17 LOI’s (Letter of Intent) met bedrijven en organisaties zijn die zich wensen te vestigen op DronePort, ofwel in de incubator, ofwel in de kantoren of op het bedrijvenpark. Alle bedrijven zijn actief in de drone sector als dienstverlener, hardware fabrikant of software ontwikkelaar. Op dit ogenblik wordt onderhandeld om de LOI’s om te zetten in huurcontracten, wat een formeel commitment impliceert voor deze partijen om zich te vestigen op DronePort."

Samenwerking

Het antwoord beschrijft ook de samenwerking tussen DronePort, kennisinstellingen, SOC's en het innovatief bedrijvennetwerk EUKA.

"De positionering van DronePort en EUKA is volledig complementair. Als vergelijking positioneren we DronePort als de hardware (testomgeving, incubatie- en bedrijfsfaciliteiten en fysische omgeving) terwijl EUKA aanzien wordt als de software (netwerk, matching, events, innovatieprojecten, internationalisering, …)."

>> Website DronePort

Vraag en antwoord hieronder te downloaden.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.