Een nieuwe Europese Onderzoeksruimte: excellentie, directionaliteit, vrij verkeer van kennis en inclusie

Filter items
Nieuws
2 oktober 2020

Nieuw plan voor Europese Onderzoeksruimte

Op woensdag 30 september nam de Europese Commissie een pakket van drie belangrijke mededelingen aan op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie. Samen met de mededelingen over het Digitaal Actieplan en de Europese Onderwijsruimte, maakt de mededeling over een nieuwe Europese Onderzoeksruimte hier deel van uit.

De Europese Onderzoeksruimte ging in 2000 van start en boekte de afgelopen jaren belangrijke resultaten. De huidige maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen zorgen er echter voor dat onderzoek en innovatie steeds van cruciaal belang blijven.

Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margrethe Vestager, gaf in de persconferentie aan dat de EU klaar is voor deze uitdagingen:

“De nieuwe Europese Onderzoeksruimte zal voortbouwen op de Europese wetenschappelijke topkwaliteit. De EU zal meer inspanningen leveren om baanbrekende, marktgestuurde innovaties tot stand te brengen die bijdragen tot een groen digitaal Europa en groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen op wereldvlak aanmoedigen.”

Doelstellingen van de nieuwe Europese Onderzoeksruimte

De EU zal in samenwerking met de lidstaten vier strategische doelstellingen realiseren voor een nieuwe Europese Onderzoeksruimte:

 1. Prioriteit geven aan investeringen en hervormingen op gebied van onderzoek en innovatie;
 2. Onderzoekers in de hele EU betere toegang bieden tot excellentie, uitstekende faciliteiten en infrastructuur;
 3. Directionaliteit: stimuleren van investeringen in onderzoek en innovatie om maatschappijrelevante oplossingen aan te bieden;
 4. Mobiliteit van onderzoekers en vrij verkeer van kennis en technologie versterken.

Het beginsel van excellentie, waardoor de beste onderzoekers met de beste ideeën financiering kunnen krijgen, blijft de hoeksteen van alle investeringen in de nieuwe Europese Onderzoeksruimte.

Daarnaast benadrukt de Commissie dat de nieuwe Europese Onderzoeksruimte adequate inclusie blijft promoten. Samenwerking tussen de Europese Onderzoeksruimte en de Europese Onderwijsruimte zal ervoor zorgen dat kennis de basis vormt voor een democratische, veerkrachtige en inclusieve samenleving. Dit is van essentieel belang voor een wereldwijd concurrerend en innovatief Europa, dat tegelijkertijd een rechtvaardigere en duurzamere wereld beoogt.

Voor meer informatie, zie ook de mededeling, het persbericht en hieronder de video van de persconferentie van de Europese Commissie.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Meer nieuws

 • Regionale Economische Vooruitzichten 2022-2027

  18 juli 2022

  Een economische groei in Vlaanderen van 2,8% in 2022 en van 1,3% in 2023. Dat verwachten het Federaal Planbureau en de regionale statistische diensten in hun ‘Vooruitzichten’. De inflatieschok zet een rem op het economisch herstel. In de periode 2024-2027 zou de bbp-groei in Vlaanderen gemiddeld 1,5% bedragen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 juli 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 juli 2022)

  15 juli 2022

  O.a. waterstofonderzoek, Bio Base Europe Pilot Plant, bijkomende ondersteuning van de oproep zware onderzoeksinfrastructuur, subsidie Waterstofnet en Flemish Open Science Board (FOSB) en Wijzigingsbesluit kmo-portefeuille.

 • EU-nieuws deze week | 11 juli - 5 augustus 2022

  15 juli 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering vernieuwt energie-overeenkomsten met ondernemingen

  Vlaamse Regering vernieuwt energie-overeenkomsten met ondernemingen

  12 juli 2022

  De Vlaamse overheid stimuleert al lange tijd ondernemingen om de energie-efficiëntie van hun processen te optimaliseren en zo veel mogelijk energie te besparen. Om nog meer ondernemingen aan te zetten om hieraan aandacht te besteden, gaan enkele nieuwe maatregelen van start.

 • Europese Commissie presenteert nieuwe Europese innovatieagenda

  Europese Commissie presenteert nieuwe Europese innovatieagenda

  9 juli 2022

  Op 5 juli 2022 heeft de Commissie een nieuwe Europese innovatieagenda aangenomen om Europa een koppositie te geven in de nieuwe golf van deeptech-innovatie en start-ups. De innovatieagenda zal Europa helpen om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor het aanpakken van de meest dringende maatschappelijke uitdagingen, en om deze technologieën op de markt te brengen.