Een van 's werelds machtigste supercomputers, LUMI, zal het Vlaamse onderzoek en concurrentievermogen naar een nieuw niveau tillen

Filter items
Nieuws
26 oktober 2020

LUMI

EuroHPC bundelt Europese middelen om hoogwaardige exaschaal supercomputers te ontwikkelen voor het verwerken van grote hoeveelheden data. Eén van de pan-Europese pre-exaschaal supercomputers, LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), komt in het datacenter van CSC in Kajaani, Finland.

België is samen met negen andere landen (Finland, Tsjechië, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland) één van de deelnemende landen.

De voorbereidingen zijn nu op volle toeren, want LUMI wordt medio 2021 operationeel.

AI en data-analyse

LUMI wordt het één van de meest competitieve supercomputers ter wereld. De ontwerpfilosofie voor LUMI is om een ​​platform te creëren voor AI (bv. deep learning) én traditionele grootschalige simulaties met krachtige data-analyse. Bedoeling is om op die manier onderzoeksproblemen op te lossen.

De piekprestatie van LUMI zal 553 petaflop/s zijn, wat meteen deze van ‘s werelds huidige snelste supercomputer in Fugaku, Japan overstijgt. Op het ogenblik van de operationalisering, midden 2021, zal LUMI tot de krachtigste supercomputers behoren.

De supercomputer is één element van een HPC en HPDA architectuur waarbinnen ruime opslagcapaciteit, flexibele IaaS (Infrastructure-as-a-Service) en cloudservice componenten worden samengebracht. De connectie met ultrasnelle netwerken verankert de LUMI architectuur in een complex Europees HPC/HPDA ecosysteem.

(Volledig persbericht onderaan de pagina te downloaden - ENG/NL-versie)

 

BijlageGrootte
Persbericht LUMI (NL/ENG)655.01 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Geert Van Grootel

Afdeling Strategie en Coördinatie
Navorser
0476 66 13 81

Meer nieuws

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.