Eerste bijeenkomst stuurgroep Cybersecurity

Gepubliceerd op 03 februari 2020
Voorzitter stuurgroep Stijn Bijnens en trekkers onderzoeksluik prof. Wouter Joosen en prof. Bart Preneel.

Vlaams Actieplan Cybersecurity

Op 3 februari kwam de stuurgroep Cybersecurity (CS) voor de eerste maal bijeen in aanwezigheid van minister Crevits.

De stuurgroep bestaat uit hooggeplaatste personen uit de onderzoeks- en bedrijfswereld. Deze stuurgroep moet de uitvoering van het Vlaams Actieplan Cybersecurity in goede banen leiden.

Presentaties van de stuurgroep en documenten (waaronder het uitgebreid onderzoeksprogramma Cybersecurity) zijn onderaan deze pagina te downloaden.

Belangrijke werkgroep Cybersecurity vandaag met installatie van de stuurgroep. Bijna 1 op 5 KMO’s beschikken nog niet over de nodige cyberveiligheid. Belangrijk om hier werk van te maken in het belang van onze ondernemers. pic.twitter.com/K2TybScjkZ

— Hilde Crevits (@crevits) February 3, 2020

Minister Crevits 

In haar inleiding benadrukte de minister het belang van de stuurgroep én van het beleidsplan, zoals recente ontwikkelingen in het bedrijfsleven en bij de overheid aantonen, of ook de recente handelsreis naar China. Uit cijfers van Agoria blijkt ook dat 1 op de 5 bedrijven nog helemaal niet bezig is met cybersecurity.

Voorts benadrukte de minister de drie grote doelstellingen van het beleidsplan, met name: 

  1. het sensibiliseren en begeleiden van bedrijven (uiteraard zonder de markt te verstoren),
  2. opleidingen in ondernemingen en
  3. de ontwikkeling van cybersecurity-technologie versterken bij kennisinstellingen en bedrijven.

Onderzoeksluik

Vervolgens kreeg de stuurgroep een stand van zaken van de implementatie van het programma. Wouter Joosen van KU Leuven presenteerde hierbij het onderzoeksluik (8 miljoen EUR per jaar) en lichtte de vier uitdagingen toe waarrond het onderzoeksprogramma wordt opgebouwd.

Het doel van het onderzoek is ontwikkeling van technologie in niches waarin Vlaanderen excelleert.

Implementatieluik

Leo Van de Loock van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) lichtte het luik implementatie toe, goed voor 9 miljoen EUR investeringen per jaar.

Het doel van dit luik is het versnellen van de adoptie van CS-technologie bij de bedrijven.

Vertrekkende vanuit de noden van de bedrijven, zet VLAIO op brede wijze haar instrumentarium in en maakt ze ook gebruik van haar partnernetwerk. De middelen uit het beleidsplan komen bovenop de bestaande middelen binnen de generieke instrumenten, die ook voor cybersecurity-projecten aangewend kunnen worden.

Flankerende maatregelen

Voor wat betreft het derde luik, flankerende maatregelen, legde Johan Hanssens van het Departement EWI uit dat er in 2020 3 miljoen EUR wordt geïnvesteerd in opleiding en sensibilisering. In 2019 gingen de middelen voor opleiding (1,5 miljoen EUR) naar het versterken van het opleidingsaanbod in het West-Vlaamse hoger onderwijs.

In de discussie onder de leden ging de aandacht onder meer naar het creëren van een voldoende groot bereik bij de kmo’s, de uitdaging om de schroom te overwinnen die ondernemers lijken te ervaren wanneer ze het slachtoffer zijn geweest van een cyberaanval en de afstemming met het beleidsplan AI.

Leden van de stuurgroep

Afsluitend maakte de stuurgroep ook nog enkele afspraken over het operationele beheer van het programma.

De stuurgroep zal vier keer per jaar samenkomen. Een volgende bijeenkomst is gepland in mei.

Leden van de stuurgroep Cybersecurity: 

  • Stijn Bijnens (voorzitter)
  • Alex Van Cauwenbergh
  • Nele Van Malderen
  • Freddy Van Bogget
  • Herman Derache
  • Hans Maertens
  • Luc Van den Hove
  • Rik Van de Walle
  • Paul Van Dun 
  • Ria Bollen
  • Dirk Torfs
  • Steven Latré
Karel Boutens
Afdelingshoofd
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.