Eerste TINA projecten en stijging in Europese innovatie rangschikking

Gepubliceerd op 08 februari 2012

Eerste TINA-dossiers

Minister van Innovatie Ingrid Lieten is erg tevreden dat gisteren de eerste twee TINA-dossiers werden goedgekeurd. “Het TINA fonds is van groot belang om van het gericht innovatiebeleid van deze regering een economisch succes te maken en ondernemen in Vlaanderen aan te moedigen.”

Het TINA-fonds

Om tegemoet te komen aan de grote maatschappelijke uitdagingen via een innovatief economisch beleid moet er ook ruimte zijn om te investeren in nieuwe ontwikkelingen. “Daarom hebben we vorig jaar het TINA-fonds opgericht,” zegt Ingrid Lieten. “TINA richt zich vooral op grote projecten die alleen door consortia van bedrijven en kennisinstellingen gedragen kunnen worden.”

Met het TINA-fonds voorziet de Vlaamse Regering in totaal 200 miljoen euro bijkomend risicokapitaal om innovatieve initiatieven met strategisch potentieel voor Vlaanderen te versterken. De nadruk ligt daarbij op structuurverandering van onze economie. En de bedoeling is om genoemde initiatieven versneld naar markten met een internationaal potentieel te brengen. “Ondernemers, gevestigde bedrijven en kennisinstellingen moeten door onderlinge samenwerking en kruisbestuiving de kans krijgen nieuwe baanbrekende activiteiten te ontwikkelen”, zegt Ingrid Lieten.

TINA investeert in projecten waar het risico niet door één bedrijf alleen gedragen kan worden. Verschillende bedrijven, dikwijls sectoroverschrijdend, werken samen om echt structureel, vernieuwende producten en diensten op de markt te brengen. “Daar springt de overheid bij met risicokapitaal”, vertelt Ingrid Lieten. “Het project High Winds, het eerste TINA project dat gisteren werd goedgekeurd, is een goed voorbeeld. Verschillende bedrijven slaan de handen in elkaar om een innovatieve installatietechniek te ontwikkelen voor het plaatsen van windturbines op zee, en ze vertrekken van een maatschappelijke uitdaging: onze energiebronnen die uitgeput raken.”

Het tweede TINA-dossier is van dezelfde grootte-orde als High Winds en omvat investeringen in de ontwikkeling van innovatieve satellietcommunicatie-systemen. Meer details hierover worden binnenkort bekend gemaakt.

België stijgt in Europese ranglijst innovatie

Gisteren maakte de Europese Commissie bekend dat België een plaats gestegen is in de Europese ranglijst van innovatie. Na Scandinavië en Duitsland stijgt ons land naar de vijfde plaats.“We zijn nog net geen koploper in Europa op het vlak van innovatie, maar het is duidelijk dat onze inspanningen lonen,” zegt Ingrid Lieten. “We hebben goede innovatie- structuren in ons land, maar er zijn nog een aantal verbeterpunten. Een gebrek vandaag is vooral nog het vermarkten van innovaties, maar daar proberen we met een vehikel als TINA net verandering in te brengen.

De rangschikking baseert zich op 8 criteria. In 2 van deze 8 criteria scoort België niet bij de Europese top-10. Belgische bedrijven investeren bijvoorbeeld nog te weinig in innovatie. “Deze bevindingen liggen volledig in de lijn met onze analyse en geven aan het innovatievermogen van onze ondernemingen nog te beperkt is. Onze bedrijven focussen nog te vaak op traditionele halfafgewerkte producten voor traditionele markten en investeren te weinig in onderzoek en ontwikkeling. Ook de inspanningen van de bedrijven zijn nodig om bij de absolute top van die ranglijst te horen,” meent Ingrid Lieten.

Persinfo

Lot Wildemeersch, woordvoerster viceminister-president Ingrid Lieten, 0477 810 176 – lot.wildemeersch@vlaanderen.be

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.