EU-nieuws deze week: 19-23 maart 2018

Gepubliceerd op 26 maart 2018

Europese Commissie stelt 4,6 miljoen euro ter beschikking voor ex-werknemers van Caterpillar in België

Op 23 maart heeft de Europese Commissie voorgesteld België 4,6 miljoen euro uit het Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) toe te kennen. Dat geld moet dienen om bijna 2.300 voormalige werknemers van Caterpillar Solar Gosselies en van talrijke toeleveranciers van het bedrijf te helpen een nieuwe baan te vinden. De maatregelen die medegefinancierd worden door het Fonds komen ten goede aan 2.287 voormalige werknemers en 300 jongeren die geen baan hebben en geen onderwijs of opleiding volgen (de zogenaamde NEET's). Zij krijgen actieve loopbaanbegeleiding, hulp bij het zoeken naar een baan, beroepsopleiding en steun voor het opzetten van een eigen bedrijf. De totale geraamde kosten van het pakket maatregelen bedragen 7,7 miljoen euro, waarvan het EFG 4,6 miljoen euro voor zijn rekening zou nemen. De overige 40 % zou afkomstig zijn van de regionale begroting van Wallonië. Het voorstel zal nu ter goedkeuring aan het Europees Parlement en de Raad van ministers van de EU voorgelegd worden.

Meer informatie kan je vinden in het persbericht van de Europese Commissie.

EU-instellingen brengen gezamenlijke verklaring voor de 25e verjaardag van de Europese interne markt

Op 20 maart legden Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, en Boyko Borissov, premier van Bulgarije en fungerend voorzitter van de Raad een gezamenlijke verklaring “Eén markt – één Europa” af ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Europese interne markt. De interne markt werd 25 jaar geleden tot stand gebracht en zorgde ervoor dat in heel Europa tal van belemmeringen werden weggenomen en nieuwe vrijheden werden gecreëerd voor Europese burgers.

“Vandaag de dag kunnen zij overal in de Unie reizen, studeren, werken, wonen en verliefd worden. Europese burgers kunnen kopen wat zij willen en waar zij willen, en daarbij profiteren zij van een groter aanbod en lagere prijzen. Voor Europese bedrijven – groot én klein – is het gemakkelijker geworden hun klantenkring uit te breiden en producten en diensten uit te wisselen in de hele EU."

"De laatste 25 jaar heeft de integratie van onze economieën in de interne markt miljoenen banen opgeleverd en de economie van de EU tot de grootste ter wereld gemaakt. De eengemaakte markt is het kroonjuweel van de Europese integratie en deze interne markt van 500 miljoen mensen vormt de basis van Europa's kracht in binnen- en buitenland.”

De volledige verklaring kan je vinden in het persbericht van de Europese Commissie.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Overig EU-nieuws

1. EU-publicatieblad

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-econmische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5. Rollende agenda events

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 
 

6. Diversen

Een overzicht van lopende openbare bevragingen en nieuwe publicaties vindt u hier.

 

 (function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.