EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

Gepubliceerd op 16 september 2020

Groener, digitaler, menselijker, gezonder: in het Europees Parlement heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week woensdag een Europese uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis uitgestippeld.

>> Lees hier de volledige State of the Union

European Green Deal

Europees Commissievoorzitter Von der Leyen prees tijdens haar State of the Union het historische akkoord van de staatshoofden en regeringsleiders over een herstelplan van 750 miljard euro.

Von der Leyen wil het herstelfonds grotendeels oriënteren op de prioriteiten die ze bij haar aantreden had aangestipt. De transitie naar een klimaatneutrale economie via de zogenaamde European Green Deal, in eerste instantie.

Ze stelt voor de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 niet met 40, maar "minstens 55 procent" in te dijken.

Ze neemt zich voor minstens 30 procent van het fonds te financieren met groene obligaties. En minstens 37 procent van de uitgaven moet kaderen in de Green Deal.

Digitalisering

Ook digitalisering blijft een speerpunt.

"Europa moet het voortouw nemen, anders zullen we de anderen moeten volgen, die de standaarden voor ons zullen opstellen", zei von der Leyen, die onder meer de oprichting van een Europese cloud, nieuwe regelgeving rondom artificiële intelligentie en massale investeringen in netwerkinfrastructuur en supercomputers in het vooruitzicht stelde.

Minstens 20 procent van het herstelfonds zal naar digitale investeringen gaan, beloofde ze. 

EU4Health

Intussen breekt von der Leyen al een lans voor de versterking van de bestaande agentschappen ECDC (preventie en controle) en EMA (medicijnen) en de oprichting van een Europees biomedisch research- en ontwikkelingsagentschap naar het voorbeeld van het Amerikaanse BARDA.

Ook maande ze de parlementsleden aan om het gesnoei van de lidstaten in het EU4Health terug te draaien.

GebEUrtenissen

Onze collega's van VLEVA organiseerden n.a.v. the State of the Union een debat. Welke koers vaart de Europese Commissie in de komende jaren? Welke prioriteiten staan bovenaan de Europese agenda? En wat betekent dat voor Vlaanderen? Het debat is hieronder te bekijken.

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.