Europa moet 20 miljard euro in kunstmatige intelligentie pompen

Filter items
Nieuws
26 april 2018

Vooraanstaande rol

Kunstmatige intelligentie zal het aanzicht van de wereld drastisch veranderen, zo voorspelt de Europese Commissie (EC). Indien Europa bij de ontwikkeling van deze technologie een vooraanstaande rol wil bijven spelen, moet er volgens haar tegen eind 2020 minstens 20 miljard euro geïnvesteerd worden (zie persbericht EC onderaan deze pagina).

Nu reeds hebben allerhande slimme systemen een plaats verworven in het dagelijkse leven en de verwachting is dat kunstmatige intelligentie alleen maar belangrijker zal worden en van groot nut kan worden in sectoren als gezondheidszorg, verkeer, administratie, landbouw en cyberveiligheid.

Europa moet mee in de internationale concurrentiestrijd op dit domein en dus voluit investeren in de verdere ontwikkeling van de technologie, betoogt de Commissie woensdag in een strategische nota.

Volgens haar moeten de publieke en private sector tegen eind 2020 samen zo'n 20 miljard euro investeren.

De Commissie legt alvast een extra 1,5 miljard euro uit haar onderzoeksprogramma Horizon 2020 op tafel.

Ook wil ze via het Europese investeringsfonds aanvullende steun geven aan bedrijven en start-ups die willen investeren in kunstmatige intelligentie.

Gegevens delen

Behalve geld wil de Commissie ook een gunstig investeringsklimaat voorzien.

Omdat gegevens cruciaal zijn voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, legt ze ook voorstellen op tafel om meer gegevens te delen en open te stellen voor hergebruik. Het gaat dan om gegevens van nutsbedrijven en milieu-, onderzoeks- en gezondheidsgegevens.

Arbeidsmarkt

De Commissie erkent dat de opkomst van kunstmatige intelligentie gevolgen heeft op de arbeidsmarkt.

Om die evolutie te begeleiden, moedigt ze de lidstaten aan om hun onderwijssystemen te moderniseren en wil ze zelf Europese fondsen inzetten om opleidingen te ondersteunen.

Tenslotte wil de Commissie werken aan een aangepaste ethische en juridische omkadering, met aandacht voor onder meer gegevensbescherming en productaansprakelijkheid.

Vlaanderen: benchmark studie

In Vlaanderen engageerde Vlaams minister Muyters zich reeds in een antwoord op een actuele vraag in het Vlaams Parlement op 18 april bijkomend te investeren in artificiële intelligentie. De minister wenst dit op een onderbouwde manier te doen. Daarom werd aan het Departement EWI de opdracht gegeven een benchmark-studie te laten uitvoeren.

Concreet zal de internationale benchmark van de Vlaamse positie slaan op:

 • evoluties over de hele kennisketen: van fundamenteel onderzoek over toegepast onderzoek tot innovatie door bedrijven;
 • de take up (absorptie) door het brede bedrijfsleven en binnen de overheidssector evenals sensibiliserende acties;
 • de beleidsagenda’s binnen de overheden inzake wetgeving, gecreëerde randvoorwaarden en specifieke beleidsimpulsen en budgetallocaties.

Consultancy-bureau PWC zal de benchmark uitvoeren. Op basis van de studie kan dan bottum-up samen met de stakeholders een strategie uitgewerkt worden.

> Lees hier het verslag

> Bekijk hieronder het videoverslag van vraag en antwoord over artificiële intelligentie (vanaf 49 min.)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  3 februari 2023

  O.a. visienota ‘Naar een versterkte concurrentiekracht van de Europese Industrie’, compensatiesteun ondernemingen voor indirecte emissiekosten, financiering IOC-Unesco projectvoorstel 'Ocean Decade Capacity Development Facility' en voorontwerp van programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.

 • EU-nieuws deze week | 30 januari - 3 februari 2023

  3 februari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.