Europa moet 20 miljard euro in kunstmatige intelligentie pompen

Gepubliceerd op 26 april 2018

Vooraanstaande rol

Kunstmatige intelligentie zal het aanzicht van de wereld drastisch veranderen, zo voorspelt de Europese Commissie (EC). Indien Europa bij de ontwikkeling van deze technologie een vooraanstaande rol wil bijven spelen, moet er volgens haar tegen eind 2020 minstens 20 miljard euro geïnvesteerd worden (zie persbericht EC onderaan deze pagina).

Nu reeds hebben allerhande slimme systemen een plaats verworven in het dagelijkse leven en de verwachting is dat kunstmatige intelligentie alleen maar belangrijker zal worden en van groot nut kan worden in sectoren als gezondheidszorg, verkeer, administratie, landbouw en cyberveiligheid.

Europa moet mee in de internationale concurrentiestrijd op dit domein en dus voluit investeren in de verdere ontwikkeling van de technologie, betoogt de Commissie woensdag in een strategische nota.

Volgens haar moeten de publieke en private sector tegen eind 2020 samen zo'n 20 miljard euro investeren.

De Commissie legt alvast een extra 1,5 miljard euro uit haar onderzoeksprogramma Horizon 2020 op tafel.

Ook wil ze via het Europese investeringsfonds aanvullende steun geven aan bedrijven en start-ups die willen investeren in kunstmatige intelligentie.

Europe needs to invest at least €20 billion in #ArtificialIntelligence by the end of 2020. @EU_Commission is playing its part: today we are giving a boost to researchers so that they can develop the next generation of #AI tech, and to companies, so that they can incorporate them pic.twitter.com/h2hFkQKKxO

— Andrus Ansip (@Ansip_EU) April 25, 2018

Gegevens delen

Behalve geld wil de Commissie ook een gunstig investeringsklimaat voorzien.

Omdat gegevens cruciaal zijn voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, legt ze ook voorstellen op tafel om meer gegevens te delen en open te stellen voor hergebruik. Het gaat dan om gegevens van nutsbedrijven en milieu-, onderzoeks- en gezondheidsgegevens.

Arbeidsmarkt

De Commissie erkent dat de opkomst van kunstmatige intelligentie gevolgen heeft op de arbeidsmarkt.

Om die evolutie te begeleiden, moedigt ze de lidstaten aan om hun onderwijssystemen te moderniseren en wil ze zelf Europese fondsen inzetten om opleidingen te ondersteunen.

Tenslotte wil de Commissie werken aan een aangepaste ethische en juridische omkadering, met aandacht voor onder meer gegevensbescherming en productaansprakelijkheid.

Vlaanderen: benchmark studie

In Vlaanderen engageerde Vlaams minister Muyters zich reeds in een antwoord op een actuele vraag in het Vlaams Parlement op 18 april bijkomend te investeren in artificiële intelligentie. De minister wenst dit op een onderbouwde manier te doen. Daarom werd aan het Departement EWI de opdracht gegeven een benchmark-studie te laten uitvoeren.

Concreet zal de internationale benchmark van de Vlaamse positie slaan op:

  • evoluties over de hele kennisketen: van fundamenteel onderzoek over toegepast onderzoek tot innovatie door bedrijven;
  • de take up (absorptie) door het brede bedrijfsleven en binnen de overheidssector evenals sensibiliserende acties;
  • de beleidsagenda’s binnen de overheden inzake wetgeving, gecreëerde randvoorwaarden en specifieke beleidsimpulsen en budgetallocaties.

Consultancy-bureau PWC zal de benchmark uitvoeren. Op basis van de studie kan dan bottum-up samen met de stakeholders een strategie uitgewerkt worden.

> Lees hier het verslag

> Bekijk hieronder het videoverslag van vraag en antwoord over artificiële intelligentie (vanaf 49 min.)

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.