Europa wil één miljard euro investeren in supercomputers

Gepubliceerd op 11 januari 2018

Geen supercomputer in top-10 wereld

Supercomputers (HPC's) worden bestempeld als de motoren van de digitale economie. Ze hebben een ontzagwekkende rekencapaciteit en zijn in staat de steeds grotere hoeveelheden gegevens razendsnel te verwerken. 

Dat biedt perspectieven op tal van domeinen. Ze maken het mogelijk om sneller diagnoses te stellen en de werking van nieuwe medicijnen te simuleren, om het traject van orkanen te voorspellen of cyberaanvallen te traceren. Ook het aangezicht van het bedrijfsleven zal erdoor veranderen. Zo kan de productiecyclus van een auto dankzij supercomputers worden verkort van 60 maanden tot 24 maanden.

Europa loopt echter hopeloos achterop en heeft geen supercomputer in de top-10 van de wereld. Het maakt dat Europese wetenschappers en bedrijven hun toevlucht moeten zoeken tot derde landen om hun gegevens te verwerken. 

"Europa heeft deze infrastructuur echt nodig om de internationale concurrentie het hoofd te bieden. We mogen echt niet afhankelijk worden van derde landen en onze activiteit op vlak van innovatie outsourcen", zo verklaarde eurocommissaris voor Digitale Agenda Mariya Gabriel. 

EuroHPC

Volgens Gabriel en eurocommissaris voor Wetenschapsbeleid Carlos Moedas kunnen Europese landen en individuele bedrijven of onderzoekscentra de ontwikkeling van deze computers niet alleen bolwerken en vormt dit project een typisch voorbeeld van Europese meerwaarde. 

Ze stellen voor om een gemeenschappelijke onderneming EuroHPC op te richten.

I see #EuroHPC as a perfect example of interaction between industry, universities & research centres working on hardware & software to equip the #HPC. Science is making a comeback as a driver of technological innovation & that's good news, because Europe is a world leader in science pic.twitter.com/m1Z6Fznkae

— Carlos Moedas (@Moedas) 11 januari 2018

Die moet in een eerste fase, tegen 2020, twee supercomputers van wereldklasse verwerven en exploiteren ten bate van publieke en private gebruikers. Tegen 2023 zou dan een op Europese technologie gebaseerde, nog krachtigere infrastructuur ontwikkeld moeten worden die minstens één triljoen rekenoperaties per seconde kan uitvoeren. 

De Commissie wil tot 2020 486 miljoen euro in EuroHPC investeren. Van de deelnemende landen wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht.

Tot dusver hebben dertien landen zich aangesloten.

België doet mee, net als onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en Zwitserland.

(Bron: Belga)

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Video persconferentie

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.