Europa zet grote stap richting Europese dataruimtes

Gepubliceerd op 30 november 2020

Algemeen

Op 25 november 2020 stelde de Europese Commissie een nieuwe Data Governance Act voor. Dit is een verordening die datadelen met andere landen en sectoren binnen de EU makkelijker moet maken.

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt: “Het belang van data in onze economie blijft groeien. Daarom heeft Europa een open maar soevereine eengemaakte markt voor data nodig. Samen met de juiste investeringen en essentiële infrastructuur kan onze regelgeving van Europa 's werelds belangrijkste continent voor data maken."

Neutraliteit en transparantie

De Commissie legt de basis voor een nieuwe Europese manier van gegevensbeheer die beantwoordt aan de waarden en principes van de EU, zoals bescherming van de consument en eerlijke concurrentie.

De verordening biedt een alternatief model voor de praktijken van big tech, de grote platforms die op de markt veel macht hebben omdat ze dankzij hun businessmodellen grote hoeveelheden data kunnen controleren (Google, Facebook, enz.).

De nieuwe aanpak stelt een model voor op basis van neutrale en transparante intermediairs die de data bundelen en delen, wat meer vertrouwen moet geven. Om deze neutraliteit te waarborgen, mag de data-intermediair de data niet op eigen initiatief verhandelen en moet hij aan strikte eisen voldoen.

Van belang zijn ook de maatregelen die de verordening voorziet om het gebruik van bepaalde data in het bezit van de overheid makkelijker te maken; een voorbeeld is het hergebruik van bepaalde gezondheidsgegevens voor onderzoek naar zeldzame of chronische ziekten.

Verdere stappen

Het voorstel is het eerste dat werd aangekondigd in de Europese datastrategie. Specifieke voorstellen over dataruimten worden in 2021 verwacht, aangevuld met een Datawet om datadeling onder bedrijven en tussen bedrijven en overheden te bevorderen.

Meer info 

Persconferentie

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.