Europa’s digitale decennium: Het digitale kompas van de EU tegen 2030

Gepubliceerd op 12 maart 2021

Algemeen

Op dinsdag 9 maart publiceerde de Europese Commissie haar Mededeling “Digitaal kompas 2030: de Europese aanpak voor het digitale decennium”. De ambitie van de EU is om digitaal soeverein te zijn in een open en onderling verbonden wereld, en om digitaal beleid te voeren dat burgers en bedrijven de mogelijkheid geeft deel uit te maken van een mensgerichte, duurzame en welvarendere digitale toekomst.

Het digitale kompas moet de EU’s digitale ambities voor 2030 vastleggen in concrete objectieven. Deze zijn (zoals aangekondigd in de roadmap die eerder verscheen) verdeeld in vier domeinen:

  1. Digitaal vaardige burgers en hooggekwalificeerde digitale professionals;
  2. Beveiligde, goed presterende en duurzame digitale infrastructuurvoorzieningen;
  3. Digitale transformatie van bedrijven;
  4. Digitalisering van overheidsdiensten.

Hieronder volgt een opsomming van de EWI-relevante concrete objectieven en meerlandenprojecten per domein.

Relevante objectieven voor onderzoek en innovatie

De relevante objectieven voor onderzoek en innovatie zijn de volgende:

  • Europa ambieert om tegen 2025 over een eerste kwantumcomputer te beschikken, zodat het in 2030 tot de top inzake kwantumcapaciteiten kan behoren;
  • De Commissie voorziet in de ontwikkeling van 6G in de komende jaren via het Europees partnerschap inzake Slimme netwerken en diensten;
  • Tegen 2030 moet de productie van geavanceerde en duurzame halfgeleiders in Europa, met inbegrip van processoren, ten minste 20% van de wereldproductie in waarde bedragen. Het Europees partnerschap inzake Digitale Sleuteltechnologieën zal de onderzoeks- en innovatieactiviteiten inzake halfgeleider- en processortechnologieën coördineren;
  • De ontplooiing van 10.000 klimaatneutrale, hoogbeveiligde edge nodes (een edge node is een computer die fungeert als portaal voor eindgebruikers) in de EU tegen 2030 om toegang tot datadiensten met lage latentie te garanderen, ongeacht waar bedrijven zich bevinden.

Relevante objectieven voor industrie en interne markt

De relevante objectieven voor industrie en interne markt zijn de volgende:

  • Tegen 2030 moet 75% van de Europese ondernemingen gebruik hebben gemaakt van cloud computing-diensten, bid data en artificiële intelligentie;
  • Tegen 2030 moet Europa het aantal innovatieve scale-ups doen groeien en hun toegang tot financiering verbeteren.

Relevante objectieven voor KMO’s

In de digitale transformatie van bedrijven spelen KMO’s een centrale rol, in samenhang met grensverleggende en ontwrichtende innovatie. De relevante objectieven voor KMO’s zijn onder meer:

  • Lokale toegang tot innovatieve, industriële dienstplatformen en marktplaatsen verlenen aan KMO’s aan de hand van intelligent edge computing (om de zichtbaarheid van hun productiecapaciteiten te vergroten);
  • Het bereiken van ten minste een basisniveau van digitale intensiteit bij meer dan 90% van de Europese KMO’s tegen 2030.

Daarnaast is er nog een relevant digitaal meerlandenproject in het kader van de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (RRF) voor KMO’s, namelijk de ondersteuning van de digitalisering van de Europese industrie door een EU-netwerk van Europese Digitale Innovatiehubs.

VLEVA evenement

Op 23 maart organiseert VLEVA in samenwerking met het departement EWI de webinar ‘Europa’s digitale decennium: is Vlaanderen klaar voor de digitale transitie? | VLEVA’, waarbij dieper ingegaan zal worden op bovenstaande Commissiemededeling.

Meer informatie

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
02 mei 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 mei 2024)

Vraag om uitleg over de ontslagen bij het verdeelcentrum van Decathlon in Willebroek.
30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.