Europees Commissaris Thierry Breton bezoekt Leuvense onderzoekscentrum imec

Filter items
Nieuws
11 juni 2021
V.l.n.r. Johan Hanssens (Secretaris-generaal Departement EWI), Thierry Breton (Europees Commissaris) en Luc Van den Hove (CEO imec)

De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd.

De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa.

Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld om de productie van halfgeleiders tegen 2030 te verdubbelen. Daarmee zou het marktaandeel van Europa stijgen van de huidige 10 naar 20 procent. In 1990 ging het nog om 44 procent van de wereldwijde productie. 

"Dat is absoluut nodig om het aanbod van de halfgeleiders te kunnen blijven verzekeren", zegt Breton.

"Via het coronaherstelfonds hebben al veel lidstaten miljarden gereserveerd om deel te nemen aan het project. We zullen doen wat nodig is om de Europese positie te versterken, maar we moeten het snel doen. Binnen enkele weken zullen de richtlijnen voor de alliantie klaar zijn." 

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar chips enorm toegenomen, wat geresulteerd heeft in een wereldwijd tekort.

"Ik wil de commissaris bedanken voor het ontwikkelen van deze belangrijke strategie", zegt Luc Van den Hove, CEO van onderzoekscentrum imec. Imec is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar nanotechnologie voor computer- en andere chips.

"We hebben in Europa een enorme knowhow: elke chip in de wereld is ontwikkeld met behulp van technologie die ontwikkeld is in Europa. Door de alliantie op te zetten, worden die technologie en innovatiespelers alleen maar versterkt. We moeten dit combineren met andere elementen om verder te groeien, maar het is een erg belangrijke stap."

>> Bekijk ook VIDEOREPORTAGE: België in de race voor Europese chipfabriek?

>> Lees ook: PERSBERICHT "Vlaanderen, chiplab van de wereld", over de beslissing om te investeren in de uitbouw van de cleanroom-infrastructuur van imec

 

(Bron: Belga)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Simon Verschaeren

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0460 953 334

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 23

  11 juni 2021

  O.a. Industrieforum, Gigarant en bestrijding leegstand in steden.

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 juni 2021

  11 juni 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (10 juni 2021)

  10 juni 2021

  O.a. vragen om uitleg over Open Science Vlaanderen, STEM-actieplan en nieuw instrument voor innovatiesteun.

 • Vlaamse hyperloop?

  10 juni 2021

  Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits laat onderzoeken of Vlaanderen een strategische partner kan zijn in de uitrol van een Hyperloop netwerk. Zo zouden grote hoeveelheden goederen op 21 minuten van Brussel naar Schiphol getransporteerd kunnen worden. De Vlaamse industrie en de universiteiten beschikken over belangrijke technologische troeven om een rol te spelen in het onderzoek hiernaar.  

 • Horeca heeft bijna 710 miljoen euro bescherming ontvangen

  9 juni 2021

  De horecasector heeft in het kader van de coronapandemie in totaal bijna 710 miljoen euro aan steun ontvangen. Voor een café betekent dat bijna 20.000 euro gemiddeld, voor een restaurant is dat ruim 23.000 euro en voor een hotel is dat bijna 34.000 euro. Wie nu grote aankopen van grondstoffen of bijvoorbeeld een investering voor ventilatie moet doen, kan rekenen op de heropstartlening.