Europees donorinitiatief voor ontwikkeling vaccin op 4 mei

Gepubliceerd op 20 april 2020

Het online Pledging event dat aangekondigd werd op 26 maart door commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en EU-president Charles Michel heeft plaats op 4 mei. Het event is een co-organisatie van de EC, met The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Gavi, Bill and Melinda Gates Foundation, en Wellcome trust, in overleg met G7, G20, UN, WHO, private actoren, NGO’s en heeft een internationaal karakter.

De doelstelling van het event is niet enkel om het nodige budget samen te brengen voor de ontwikkeling en testen van een vaccin, het wil ook een platform creëren om verschillende kandidaat vaccins te identificeren en om te investeren in voldoende productiecapaciteit. CEPI - The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - zal hier een belangrijke rol spelen en verschillende EU lidstaten hebben al een eigen bijdrages vrijgemaakt om de vaccin-ontwikkeling door CEPI te ondersteunen.

Daarnaast wil de EU met het Pledging event de ontwikkelingen binnen de EU  en de sterktes van de EU-aanpak in de verf zetten. Er lopen verschillende studies in EU-verband met betrekking tot de ontwikkeling van vaccins, therapieën, en diagnostics. Er zal gewezen worden op steun die de EIB en andere banken, en industrie kunnen voorzien.

Om snel te schakelen en nieuwe vaccins en therapieën naar de markt te brengen, moet de hele waardeketen aangepakt worden, waarbij de veiligheid en dus de regulatorische aspecten in acht genomen moeten worden. Aspecten als het overbruggen van de ‘death valley’, toegang en voldoende capaciteit voor klinische studies en productie, fast track voor de ethische dossiers, etc moeten allemaal in overweging genomen worden

Een ad hoc groep met vertegenwoordigers uit de EU lidstaten werd samengesteld om het Pledging event voor te bereiden. De ad hoc groep moet een overzicht helpen realiseren van alle inspanningen die nu al in de verschillende EU-landen en geassocieerde en partnerlanden lopen, welke barrières en uitdagingen er zijn en tenslotte acties voorstellen om deze aan te pakken, waarbij de focus ligt op vaccinontwikkeling, therapieontwikkeling en ontwikkeling van diagnostics ikv de COVID-19 pandemie. De eerste meeting van deze ad hoc groep was op vrijdag 17 april.  

Fully agree that we can only defeat this virus by working together. We need funding for treatments and vaccines. This is why I decided to host an online pledging conference on 4 May. I hope that countries and organisations all over the world will contribute. #StrongerTogether https://t.co/GBUFfGts02 pic.twitter.com/10yQ57htaT

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 15, 2020
Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.