Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT): politiek akkoord bereikt tussen de Raad en Europees Parlement

Gepubliceerd op 30 januari 2021

Algemeen

Tijdens de laatste triloog op donderdag 28 januari, werd tussen de Raad en het Europees Parlement een politiek akkoord bereikt inzake de Verordening voor het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) en het Besluit inzake de Strategische Innovatieagenda (SIA) voor het EIT.

Mariya Gabriel, Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd “is verheugd over het politiek akkoord over de toekomst van het Europees Instituut voor innovatie en technologie, dat integraal deel uitmaakt van het nieuwe programma Horizon Europa voor 2021-2027. Dankzij het verbeterde rechtskader, de nieuwe strategische agenda en de verhoging van de begroting zal het EIT de belangrijkste prioriteiten van de EU op het gebied van onderwijs, innovatie en onderzoek kunnen verwezenlijken en zo bijdragen tot het herstel van de Europese economie en samenleving.”

Belangrijkste kenmerken en wijzigingen van de EIT-Verordening en de EIT SIA

De belangrijkste wijzigingen in de bestaande EIT-verordening betreffen:

  • De financiële duurzaamheid en openheid van de kennis- en innovatiegemeenschappen (Knowlegde and Innovation Communities, KIC's): het EIT voert prestatiegerelateerde mechanismen in voor de toekenning van financiële bijdragen aan KIC's;
  • De strengere beginselen voor monitoring en evaluatie: de voortzetting van bestaande KIC's wordt aan een alomvattende beoordeling onderworpen;
  • De rol van de lidstaten in het bestuur van het EIT: een groep vertegenwoordigers van de lidstaten wordt geraadpleegd over strategische beslissingen, zoals de verlenging van partnerschapsovereenkomsten met KIC's.

De belangrijkste kenmerken van de overeengekomen SIA zijn de volgende:

  • Meer openheid, inclusiviteit en transparantie van de KIC’s;
  • Een verduidelijking van de toepassingsgebied van het nieuwe pilootproject dat de ontwikkeling van ondernemerschap en innovatiecapaciteit in hoger onderwijsinstellingen zal ondersteunen;
  • De vaststelling van subsidiabiliteitscriteria en de begroting voor activiteiten in het kader van het Regionale Innovatieschema (RIS);
  • Een vereenvoudigd, op prestaties gebaseerd financieringsmodel voor de KIC's;
  • Een systeem voor permanente monitoring en evaluatie van de KIC's;
  • Een verduidelijking van de betrekkingen van het EIT met de KIC's na de beëindiging van de partnerschapsovereenkomst;
  • Een gestroomlijnde procedure voor de lancering van een nieuwe KIC in 2022 of 2023 op het gebied van culturele en creatieve sectoren en industrieën en van een tweede nieuwe KIC op het gebied van water, mariene en maritieme sectoren en ecosystemen in 2026, rekening houdend met het strategische planningsproces van Horizon Europa.

Volgende stappen

De relevante organen van Raad en Europees Parlement moeten het voorlopig akkoord nog bekrachtigen. Daarna zal het Europees Parlement zijn positie in eerste lezing aannemen op basis van de overeengekomen teksten (na studie door de taaljuristen). De Raad zal vervolgens formeel de teksten aannemen. Dit alles zal plaatsvinden nadat de Horizon Europa Verordening is aangenomen, waarvan het EIT (voor onder meer budget) afhankelijk van is.

Links

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.