Europese Commissie lanceert EU missies om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken

Gepubliceerd op 04 oktober 2021

Op woensdag 29 september lanceerde de Europese Commissie de vijf Horizon Europa-missies. Het missie-gedreven onderzoeks- en innovatiebeleid krijgt een centrale plaats binnen het Europees Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie (O&I), Horizon Europa. Missies zijn wettelijk verankerd in de Horizon Europa-Verordening.

‘Missies’ zijn een nieuwe manier om aan O&I te doen om zo de impact ervan op de samenleving te vergroten. Het is ook een manier om te communiceren naar het brede publiek, waarbij de Europese Commissie hoopt om met O&I tot de verbeelding te spreken. Missies hebben de ambitie om niet enkel oplossingen voor problemen te ontwikkelen, maar om maatschappelijke uitdagingen zo aan te pakken opdat een samenleving verandert. Typerend voor het missie-gedreven onderzoek is de rol die de burger en het maatschappelijke middenveld zullen innemen.

Via haar communicatie lanceert de Europese Commissie de implementatie van de volgende vijf missies:

1. Aanpassing aan klimaatverandering: ten minste 150 Europese regio’s en gemeenschappen steunen om tegen 2030 klimaatbestendig te worden.

2. Kanker: het leven van meer dan 3 miljoen mensen verbeteren tegen 2030 door preventie, genezing en voor degenen die aan kanker lijden, met inbegrip van hun families, om langer en beter te leven.

3. Herstel van onze oceanen en wateren tegen 2030.

4. 100 klimaat-neutrale en slimme steden tegen 2030.

5. “Soil Deal” voor Europa: 100 living labs en lighthouses om de overgang naar gezonde bodems tegen 2030 mogelijk te maken.

Iedere missie representeert een innovatieve manier om samen te werken, uitdagingen aan te pakken en het leven van de burgers in Europa en daarbuiten te verbeteren. Iedere missie stelt concrete doelstellingen voorop met het doel om tegen 2030 resultaten te bereiken.

De Commissie stelt voor de vijf missies 1,89 miljard euro uit het Horizon Europa-programma ter beschikking voor de periode 2021-2023. Het eerste grote deel zal eind 2021 beschikbaar zijn. Uiterlijk 2023 zal de Commissie de vijf missies evalueren, alsook de toekomstige financiële behoeften in kaart brengen. In de komende maanden zal de Commissie verdere besprekingen met alle relevante actoren organiseren om samenwerking te definiëren en hun verwachtingen inzake hun deelname aan de missies vast te stellen.

>> Klik hier voor meer informatie over de missies 

Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

04 december 2023

Vlaamse deelname aan Europese Kaderprogramma’s verder in stijgende lijn

De Vlaamse wetenschappelijke instellingen en bedrijven slagen er in om een groeiend budget van de Europese Kaderprogramma’s te verwerven, en daardoor in Vlaanderen aan te sluiten bij Europees toponderzoek. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ons Departement EWI dat de Vlaamse deelname aan de Europese Kaderprogramma’s onderzocht.
16 maart 2023

Transities mogelijk maken in tijden van disruptie

Onder die titel lanceerde de OESO in Brussel haar Science Technology and Innovation Outlook 2023. De instelling houdt daarin een drievoudig pleidooi voor meer directionaliteit, meer internationale samenwerking en meer technologische soevereiniteit (‘strategic competition’) in het O&O-beleid.
28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.