Europese Commissie presenteert werkprogramma 2021

Gepubliceerd op 26 oktober 2020

Werkprogramma in het kader van COVID-19

Op 19 oktober werd het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2021 voorgesteld. Ieder jaar stelt de Europese Commissie een werkprogramma op met een lijst maatregelen voor de komende twaalf maanden. Hierin maakt zij duidelijk met welke nieuwe voorstellen de Commissie wil komen, welke hangende voorstellen zij wil intrekken en welke wetgeving zij wil herzien.

Het werkprogramma van de Commissie voor 2021 hangt nauw samen met het herstelplan voor Europa, het herstelinstrument NextGenerationEU en de versterkte EU-begroting voor de periode 2021-2027.

Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “Onze hoogste prioriteit blijft het redden van levens en het beschermen van de inkomens die door de coronaviruspandemie worden bedreigd.” 

Zes politieke prioriteiten

Het werkprogramma voor 2021 voorziet in verschuiving van strategie naar resultaat en zet nieuwe wetgevingsinitiatieven uiteen rond de zes centrale ambities van de politieke beleidslijnen van voorzitter Von der Leyen:

  • Een Europese Green Deal;
  • Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk;
  • Een economie die werkt voor de mensen;
  • Een Europa dat mondiaal sterker staat;
  • Bevordering van onze Europese levenswijze;
  • Een nieuwe impuls voor de Europese democratie.

De Commissie zal het voortouw nemen bij de eerste twee prioriteiten: de dubbele transitie die een unieke kans biedt om uit de COVID-19 crisis te geraken en de Unie een nieuwe vitaliteit te bezorgen. Van belang is de aankondiging door de Commissie van een bijgewerkte versie van de EU-industriestrategie, behorende tot de tweede prioriteit.

Volgende stappen

Het werkprogramma van de Commissie voor 2021 is het resultaat van nauwe samenwerking met het Europees Parlement, de lidstaten en de adviesorganen van de EU. De Commissie zal nu met het Parlement en de Raad een lijst van gezamenlijke prioriteiten - waarover zij het eens zijn dat er snel actie moet worden ondernomen - bespreken.

Het persbericht en het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2021 is te consulteren via deze link.

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.