Europese kaderprogramma’s: deelname universiteiten

Gepubliceerd op 09 mei 2016

Universiteitsdeelname

Het rapport 'An analysis of the role and engagement of universities with regard to participation in the framework programmes' geeft onder andere een overzicht van data van universiteitsdeelname van landen in de Europese kaderprogramma’s, doet analyses van specifieke instituten en universiteiten en geeft inzicht in de redenen waarom men meedoet aan de kaderprogramma’s.

Succes

Het succes van universiteiten hangt volgens de studie af van drie factoren:

  • ervaring

  • kwaliteit van het onderzoek en onderzoeksresultaten

  • doeltreffendheid van het ondersteunend personeel.

België

België heeft een zeer hoog aandeel van projecten waarin een universiteit de coördinator is.

De beste universiteit in deelname en middelen en samenwerking beschouwd is (veruit) de KU Leuven, dat behoort tot de top-25 en 6e staat voor aantal projecten in 7Kp voor OTO en 7e in ontvangen budget.

De top-25 (in aantal projecten) vertegenwoordigt maar liefst 53,4% van alle universiteitsprojecten. Deze zijn terug te vinden in het VK (13), Zweden (4), DK (3), Zwitserland (2), België, Duitsland en Nederland (1).

De top-10 is goed voor 16,2% van alle 7KP middelen voor universiteiten.

Hieronder een tabel met de top-25 universiteiten in aantal 7KP-projecten.

 

Kloof tussen regio’s

In hetzelfde rapport stelt de Europese Commissie (EC) dat de verschillen tussen regio’s in onderzoek- en innovatieprestaties te groot zijn.

De bijdrage van kaderprogramma’s aan de verkleining van regionale verschillen in onderzoeks- en innovatieprestaties en daarmee een inclusieve Europese Onderzoeksruimte had groter kunnen zijn, volgens de Europese Commissie.

Maar liefst 50% van Europese onderzoeksubsidies voor universiteiten is ontvangen in drie landen (GB, DE, NL).

Dit is zowel het geval in het Zesde als het Zevende kaderprogramma.

Daartegenover staat dat de EU-13, de dertien nieuwere lidstaten, niet meer dan 3% van alle financiering ontvingen in 7KP voor OTO.

 Analysis of the role and engagement of universities with regard to participation in the framawork programmes

 

 

Analyse van EWI

Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) maakt zelf ook (tussentijdse) analyses van de Vlaamse deelname aan Europese financieringsprogramma’s. Alle info hierover vindt u hier

Monica Van Langenhove
Communicatiemedewerker
Staf

Dit kan je ook interesseren

05 mei 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 mei 2024)

O.a. benoeming leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), voordracht bestuurders Raad van bestuur Flanders Make vzw, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en steun aan vijf investeringsprojecten REPowerEU-walstroom.
05 mei 2024

Conferentie 'Europe united against old and new pandemics': een cruciale stap in de paraatheid voor pandemieën

Terwijl de wereld blijft worstelen met de uitdagingen van pandemieën, zowel oude als nieuwe, neemt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een proactieve houding aan. Als gastheer van de conferentie 'Europe united against old and new pandemics' creëert België een platform voor internationale experts en beleidsmakers om samen te komen en strategieën uit te stippelen voor een betere voorbereiding en respons op pandemieën.
03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.