Europese Onderzoeksruimte: raadsconclusies krijgen groen licht

Gepubliceerd op 07 december 2020

Algemeen

Op 1 december 2020 werden de Raadsconclusies rond de Europese Onderzoeksruimte (European Research Area, ERA) aangenomen. Deze Raadsconclusies vormen, samen met de Commissiemededeling  over een nieuwe Europese Onderzoeksruimte, twee belangrijke mijlpalen in de opbouw van een gemeenschappelijke, Europese onderzoeksruimte die tastbaarder en effectiever is voor onderzoekers, innovatoren en burgers in heel Europa.

Kernelementen

De Raad definieert de nieuwe Europese Onderzoeksruimte nu als “een op onderzoekers gericht, op waarden en excellentie gebaseerd, alsook impactgedreven domein, waarin onderzoekers, kennis en technologie worden ondersteund en vrij kunnen circuleren".

De Raadsconclusies leggen de focus op:

  • een betere link tussen onderzoek en innovatie en relevante beleidsdomeinen;
  • de co-creatie en gezamenlijke uitvoering van de ERA door de Commissie en de lidstaten;
  • een continue openheid voor internationale samenwerking;
  • een nauwere coördinatie van onderzoek en innovatie tussen het regionale, nationale en Europese niveau en;
  • nieuwe ERA-doelstellingen en prioritaire actiedomeinen (vb. groene waterstofinitiatief, onderzoekscarrières - en infrastructuren, directionaliteit, enz.)

Volgende stappen

De Raad roept de Europese Commissie en de lidstaten op om in 2021 een ERA policy agenda en een multi-level bestuursmodel te ontwikkelen waarmee de nieuwe Europese Onderzoeksruimte kan worden verwezenlijkt.

Meer info

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.