Europese Raad 25 en 26 maart 2021 toont onder andere belang eengemaakte markt en digitale soevereiniteit

Gepubliceerd op 27 maart 2021

AlgemeenDe EU-leiders bespraken ook de trans-Atlantische betrekkingen met president Joe Biden, die virtueel mee aanschoof vanuit Washington.

Op 25 en 26 maart 2021 kwamen de EU-leiders via videoconferentie bij elkaar om de balans op te maken van de uitrol van de vaccins, en de epidemiologische situatie rond COVID-19 en de gecoördineerde respons op de coronacrisis te bespreken. 

Ook bespraken zij de eengemaakte markt en de digitale agenda. De resultaten van deze besprekingen worden hieronder uiteengezet.

Eengemaakte markt en industriebeleid

De EU-leiders wezen op het belang van een sterke en volledig functionerende eengemaakte markt. Het is nodig de EU-industrie – waaronder kmo’s – concurrerender en veerkrachtiger te maken om de groene en de digitale transitie te versnellen en strategische afhankelijkheden aan te pakken.

Bij de modernisering van de industriële strategie voor Europa moet rekening worden gehouden met de lessen die tot nu uit de coronacrisis zijn getrokken, en moet het economisch herstel worden ondersteund.

Digitale aangelegenheden en de economie

De leiders benadrukten dat Europa zijn digitale soevereiniteit op een zelfbewuste en open manier moet versterken. De Raad zal zo snel mogelijk de Commissiemededeling over het digitaal kompas 2030 bespreken, ter voorbereiding van het programma inzake digitaal beleid. Om de beleidsaanpak te verfijnen, zal de Commissie cruciale technologieën en strategische sectoren verder in kaart brengen, en de EU-instrumenten voor digitale transformatie uitbreiden.

Volgens Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, “wil de EU met haar internationale partners samenwerken om de digitale EU-normen te bevorderen en mondiale digitale regels te ontwikkelen.”

De EU-leiders herhaalden dat ze uiterlijk midden 2021 in OESO-verband een op consensus gebaseerde mondiale oplossing voor een internationale belasting van de digitale economie willen bereiken. Als het vooruitzicht op een mondiale oplossing uitblijft, dan zal de EU evenwel zélf stappen zetten. In dat verband verwezen de leiders ook naar het komende voorstel van de Commissie voor een digitale heffing, die uiterlijk op 1 januari 2023 zou worden ingevoerd.

Overige agendapunten

Daarnaast bespraken de leiders de trans-Atlantische betrekkingen met president Joe Biden, die virtueel mee aanschoof vanuit Washington. Ook het oostelijke Middellandse Zeegebied, de betrekkingen met Rusland, de eengemaakte markt, de digitale agenda en de internationale rol van de euro op de agenda van de Europese Raad.

Meer info 

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.