Europese Raad: COVID-19, klimaat, Brexit en EU-Afrika

Gepubliceerd op 19 oktober 2020
From left to right: Mr Charles MICHEL, President of the European Council; Ms Angela MERKEL, German Federal Chancellor.
Copyright: European Union

Op 15 en 16 oktober 2020 kwamen de EU-leiders in Brussel bij elkaar om te spreken over de COVID-19 crisis, de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk, de klimaatverandering en de betrekkingen met Afrika.

COVID-19 crisis

De Europese Raad sprak zijn tevredenheid uit over de vooruitgang die tot dusver werd geboekt met de algemene coördinatie rond COVID-19 op EU-niveau. Deze vooruitgang werd verwezenlijkt door een gecoördineerde aanpak van de beperking van het vrije verkeer. Er werd besloten om de coördinatie voort te zetten met betrekking tot:

  • Quarantainevoorschriften;
  • Grensoverschrijdend contactonderzoek;
  • Teststrategieën;
  • Gezamenlijke beoordeling van testmethodes;
  • Tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU.

Daarnaast verwelkomt de Europese Raad de werkzaamheden op EU-niveau inzake de ontwikkeling en distributie van vaccins. Er is behoefte aan een robuust vergunnings- en monitoringsproces, aan de opbouw van vaccinatiecapaciteit in de EU, en aan eerlijke en betaalbare toegang tot vaccins. Tot slot wordt verdere samenwerking op wereldniveau aangemoedigd.

Klimaatverandering

Ook de mededeling van de Commissie “Een ambitieuzere klimaatdoelstelling voor Europa voor 2030” stond op de agenda, waarin zowel een emissiereductiepercentage van ten minste 55% voor 2030 als maatregelen om die ambitie waar te maken worden voorgesteld.

De Europese Raad komt terug op dit punt tijdens zijn bijeenkomst in december om zo voor het einde van het jaar een nieuw emissiereductiepercentage voor 2030 te bepalen.

Brexit

Opnieuw werd bevestigd dat de EU vastbesloten is om op basis van de onderhandelingsrichtsnoeren van 25 februari 2020 een zo nauw mogelijk partnerschap met het Verenigd Koninkrijk aan te gaan, met inachtneming van de eerder overeengekomen richtsnoeren, verklaringen en verklaringen van de Europese Raad. Het Verenigd Koninkrijk moet de nodige stappen ondernemen om een akkoord te kunnen bereiken.

EU-Afrika

Om de gevolgen van de COVID-19-pandemie te helpen opvangen, zal de Europese Raad de internationale schuldverlichting voor Afrikaanse landen binnen de relevante multilaterale kaders bevorderen. De Raad wordt verzocht vóór eind november 2020 een gemeenschappelijke lezing in dit verband voor te bereiden.

Meer info

Persconferentie (onderhandelingen Brexit)

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.