Europese Raad: COVID-19, klimaat, Brexit en EU-Afrika

Filter items
Nieuws
19 oktober 2020
From left to right: Mr Charles MICHEL, President of the European Council; Ms Angela MERKEL, German Federal Chancellor.
Copyright: European Union

Op 15 en 16 oktober 2020 kwamen de EU-leiders in Brussel bij elkaar om te spreken over de COVID-19 crisis, de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk, de klimaatverandering en de betrekkingen met Afrika.

COVID-19 crisis

De Europese Raad sprak zijn tevredenheid uit over de vooruitgang die tot dusver werd geboekt met de algemene coördinatie rond COVID-19 op EU-niveau. Deze vooruitgang werd verwezenlijkt door een gecoördineerde aanpak van de beperking van het vrije verkeer. Er werd besloten om de coördinatie voort te zetten met betrekking tot:

 • Quarantainevoorschriften;
 • Grensoverschrijdend contactonderzoek;
 • Teststrategieën;
 • Gezamenlijke beoordeling van testmethodes;
 • Tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU.

Daarnaast verwelkomt de Europese Raad de werkzaamheden op EU-niveau inzake de ontwikkeling en distributie van vaccins. Er is behoefte aan een robuust vergunnings- en monitoringsproces, aan de opbouw van vaccinatiecapaciteit in de EU, en aan eerlijke en betaalbare toegang tot vaccins. Tot slot wordt verdere samenwerking op wereldniveau aangemoedigd.

Klimaatverandering

Ook de mededeling van de Commissie “Een ambitieuzere klimaatdoelstelling voor Europa voor 2030” stond op de agenda, waarin zowel een emissiereductiepercentage van ten minste 55% voor 2030 als maatregelen om die ambitie waar te maken worden voorgesteld.

De Europese Raad komt terug op dit punt tijdens zijn bijeenkomst in december om zo voor het einde van het jaar een nieuw emissiereductiepercentage voor 2030 te bepalen.

Brexit

Opnieuw werd bevestigd dat de EU vastbesloten is om op basis van de onderhandelingsrichtsnoeren van 25 februari 2020 een zo nauw mogelijk partnerschap met het Verenigd Koninkrijk aan te gaan, met inachtneming van de eerder overeengekomen richtsnoeren, verklaringen en verklaringen van de Europese Raad. Het Verenigd Koninkrijk moet de nodige stappen ondernemen om een akkoord te kunnen bereiken.

EU-Afrika

Om de gevolgen van de COVID-19-pandemie te helpen opvangen, zal de Europese Raad de internationale schuldverlichting voor Afrikaanse landen binnen de relevante multilaterale kaders bevorderen. De Raad wordt verzocht vóór eind november 2020 een gemeenschappelijke lezing in dit verband voor te bereiden.

Meer info

Persconferentie (onderhandelingen Brexit)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Meer nieuws

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.