Europese regio’s buigen zich in Gent over beleidsinstrumenten voor nieuwe industriële waardeketens

Gepubliceerd op 19 maart 2018

Versnellen interregionale samenwerkingVan 13 tot en met 15 maart mocht Departement EWI het S34Growth consortium ontvangen in Gent voor een intensief studiebezoek.

S34Growth is een Interreg Europe project waarin tien Europese regio’s hun krachten bundelen om bestaande beleidsinstrumenten voor interregionale samenwerking te verbeteren. Het ultieme doel is het faciliteren van nieuwe industriële waardeketens op basis van de slimme specialisatiedomeinen van elke regio.

In een vorige artikel (S34Growth wil interregionale samenwerking versnellen) beschreven we reeds de achtergrond van dit project, dat voortvloeit uit het Vanguard Initiative.

Na een leerrijke periode van 1,5 jaar gevuld met gemeenschappelijk overleg en internationale studiebezoeken, zijn de tien Europese partnerregio’s klaar om hun respectievelijke actieplannen voor het versnellen van interregionale samenwerking te finaliseren.

Ze kwamen vorige week samen in Gent voor een intensief studiebezoek, gevolgd door een eerste disseminatie-event in Brussel omtrent hun bevindingen en realisaties.

Vlaamse innovatiestrategie

Vlaanderen leidde het bezoek in met een aantal presentaties over het Vlaams innovatielandschap. Departement EWI en VLAIO gaven meer uitleg over, onder andere, de Vlaamse slimme specialisatie strategie, het clusterbeleid, de O&O-instrumenten, en de transitie naar Industrie 4.0.

Dit creëerde een nuttige link naar de studiebezoeken aan de pilootfabrieken Food Pilot en Biobase Europe. 

#S34Growth partners learn about #Flanders Cluster policy during the #OSDDFlanders in #Ghent. @INTERREGTweets @Departement_EWI pic.twitter.com/ETq6IClrfm

— S34Growth (@S34Growth) 13 maart 2018

Studiebezoeken aan de Food Pilot en Biobase Europe Pilot Plant

De buitenlandse bezoekers werden rondgeleid in twee fabrieken voor piloot- en demonstratie-activiteiten, namelijk de Food Pilot voor de agrifood sector en Biobase Europe Pilot Plant voor de industriële biotechnologie.

Zo kregen de deelnemers met eigen ogen twee van de bijna unieke demonstratiefaciliteiten in Europe te zien. 

Vertegenwoordigers van beide faciliteiten gaven ook hun eigen visie over het belang van Europese samenwerking en onderzoek om nieuwe industriële investeringen en innovatie mogelijk te maken.

Interesting visit to @BioBaseEuropePP Pilot Plant from #S34Growth @interregeurope project partners. Great practical insights on best practices and synergies ESIF & Horizon 2020. @Departement_EWI @INTERREGTweets pic.twitter.com/KHb3eqd8fR

— Aitor Mintegui (@minteguiait) 14 maart 2018

Tien Europese actieplannen

De regio’s hebben tijdens het bezoek in Gent uitgebreid de tijd genomen om hun respectievelijke actieplannen voor het verbeteren van de huidige beleidsinstrumenten te bespreken, inclusief de gemeenschappelijke elementen. De voorgenomen acties situeren zich, onder andere, rond industrie 4.0, interregionale voucher systemen, en gecoördineerde lobby-activiteiten.

De actieplannen zullen binnenkort gepubliceerd worden op de website van het S34Growth project.

De volgende fase van het project, de twee-jarige implementatie fase, zal in maart 2020 aflopen.

Europees disseminatie-event in Brussel

De regio’s hebben hun eerste bevindingen vanuit het S34Growth project gedeeld met een breder publiek tijdens een grootschalig disseminatie-event in Brussel op 15 maart. Dit event werd georganiseerd door de lead partner van het S34Growth project, Baltic Institute of Finland, namens het hele consortium. We verwelkomden zo’n 50 deelnemers voor een namiddagsessie getiteld “New Industrial Value Chains For Growth”.

Het persbericht is onderaan deze pagina te downloaden.

Meer info omtrent de agenda en deelnemerslijst kan u terugvinden op de website van S34Growth.

Did you miss our #S34Growth dissemination event ? You can catch up with the final conclusions here ! pic.twitter.com/hQhqRscZmS

— S34Growth (@S34Growth) 15 maart 2018

 

 

Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.