EWI werkt aan makkelijker toegankelijke onderzoeksinformatie voor KMO’s

Filter items
Nieuws
15 juli 2010

Onderzoeksinformatie voor KMO’s in een kennismaatschappij

Vlaams minister van Innovatie, Ingrid Lieten, het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid en IBM stelden vandaag hun Extreme Blue-project voor. Een klein team van studenten zal gedurende de zomermaanden onder toezicht van IBM werken aan een vooruitstrevend informatieproject. De uitdaging? Bouwen aan de informatie-infrastructuur voor een kennismaatschappij in Vlaanderen.

KMO’s zijn erg belangrijke spelers binnen het Vlaamse innovatiesysteem. Voor hen is toegang tot onderzoeksinformatie een kritischer aandachtspunt dan voor grote innovatieve ondernemingen. Door hun omvang en aard kunnen KMO’s namelijk minder terugvallen op interne informatieverzameling. Om aan hun behoefte aan relevante en contextuele onderzoeksinformatie tegemoet te komen, moet een aangepaste architectuur en -infrastructuur ontwikkeld worden.

Als Vlaanderen een vooraanstaande kenniseconomie wil worden, moet de onderzoeksinformatie op een efficiënte manier ontsloten worden. De voortdurende wisselwerking tussen het ontwikkelen, toepassen en overdragen van kennis, is de sleutel om academici en ondernemers op de hoogte te houden van de laatste stand van zaken inzake onderzoek en ontwikkeling. Alle betrokkenen zullen zo sneller partners kunnen opsporen voor innovatieprojecten.

Minister Ingrid Lieten: “KMO’s in Vlaanderen moeten maximale toegang hebben tot kennisproducten om de innovatieketen te versnellen. Alleen zo kan de verschuiving naar een kennismaatschappij op volle snelheid komen.”

Open Innovatie

Het Extreme Blue-project is een belangrijke stap in het Flanders Research Information Space (FRIS) programma. Dit programma is opgezet om een essentiële bijdrage te leveren aan het tot stand komen van de basisinfrastructuur voor de kennismaatschappij.

Het doel van dit project is om onderzoeksinformatie uit de FRIS research portal te verrijken met zoveel mogelijk informatie- en contactgegevens die worden gedestilleerd uit verschillende bronnen (database bronnen en verwante full text bronnen). Hiermee wordt een nieuwe informatieruimte (Information Space) gecreëerd waarmee de gebruiker (onderzoeker, innovator, business analist, KMO) aan de slag kan. Daardoor ziet de onderzoeker de mogelijke experts, projecten, organisaties en publicaties in relatie tot zijn activiteiten (op een grafische en interactieve wijze). De onderzoeker heeft zo een permanent zicht op het gehele potentiële onderzoeksnetwerk dat voor haar/zijn onderzoeksactiviteiten relevant is.

Minister Ingrid Lieten: “Het Extreme Blue-project is een ideale opportuniteit om op een erg korte tijd een geavanceerd idee uit te werken tot een prototype. De uitdaging voor de vier studenten, EWI en IBM is ambitieus en gedurfd.”

Meer info

Het volledige persbericht kan je hieronder downloaden.

Persbericht Extreme Blue-project

IBM stimuleert innovatie met Extreme Blue

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Laatste tweets