Exporttrends bij Vlaamse kmo's: groei door export

Gepubliceerd op 31 maart 2016

Begin juni 2015 hield Flanders Investement & Trade (FIT) een grootschalige enquête bij 506 Vlaamse kmo’s over hun vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat, hun exportervaringen en toekomstverwachtingen.

De belangrijkste vaststellingen uit de Exportbarometer 2015 zijn de volgende:

  • 51,6% van de Vlaamse kmo's noteert een stijging van hun export in 2014. Ter vergelijking: in 2013 was dat 48,5%, in 2012 slechts 43,4%. Bijna 13% noteert een opmerkelijke groei (van meer dan 50%) tegenover 2013. 
  • Omzetstijging blijft het belangrijkste motief om te exporteren. Net als vorig jaar verwachten de Vlaamse exporteurs eerder een omzetstijging te realiseren door het vinden van nieuwe klanten in bestaande markten (zie grafiek hieronder).

  • De bedrijven blijven vooral aanwezig binnen Europa. De overgrote meerderheid exporteert zijn goederen of diensten naar de buurlanden. Nederland (28,9%) wordt, als belangrijkste exportbestemming, bijgehaald door Frankrijk (26,9%) en Duitsland (20,6%). Buiten de Europese Unie affirmeert de VS zich als belangrijkste exportbestemming (18%).
  • Meer dan de helft van de respondenten verwacht een omzetstijging in de buurlanden in de nabije toekomst. Voor de verre export zijn het Nabije- en Midden-Oosten en Azië in trek.
  • De meeste bevraagde firma's (68,8%) geven aan dat ze hun goederen of diensten rechtstreeks aan de klant verkopen. 44% werkt in een aantal landen met een distributeur. 32% met een agent en 14% via de retail.
  • Iets meer dan de helft van de bedrijven ervaart het vinden van een geschikte lokale partner als belangrijkste knelpunt bij het genereren van meer omzet in het buitenland. De betalingsrisico’s en de wet- en regelgeving die de overheid oplegt, vervolledigen de top drie van de knelpunten bij het exporteren (zie grafiek hieronder).

 

Exportbarometer 2015: exporttrends bij Vlaamse kmo's.pdf

 

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.