Extreme groeiers in Vlaanderen

Filter items
Nieuws
14 oktober 2022

Onafhankelijk van de macro-economische context zijn er in Vlaanderen nog steeds ondernemingen die er in slagen extreme groei te realiseren. Dat blijkt uit de recentste 'Extreme groeiers in Vlaanderen'. (*)

Extreme groeiers hebben door hun eigenschappen een significant grotere gemiddelde impact dan de gemiddelde groeier en ze bezitten bepaalde eigenschappen die positief zijn voor de economische prestaties van Vlaanderen.

Deze groep lijdt echter, net als de niet-extreme groeiers ook onder conjuncturele fluctuaties en heeft vooral baat bij een verbetering van economische structuren en macro-economische voorwaarden in het algemeen, net als de niet extreme groeiers.

Dit zien we ook terugkomen in het jaar 2020 waarbij de economie in Vlaanderen een krimp kende van -4,5%. Dit heeft ook een impact gehad op het aantal extreme groeiers.

Ook de provinciale en sectorale verdeling van extreme groeiers, tonen aan dat deze ondernemingen terug te vinden zijn in bijna elke Vlaamse sector en in elke Vlaamse provincie. Ook de meeste Vlaamse gemeentes kennen de aanwezigheid van minstens 1 extreme groeier op hun grondgebied.

De internationale benchmark toonde dat Vlaanderen in 2019, beter presteert dan België in haar geheel, het beter doet dan het gemiddelde van de EU28 en alle directe buurlanden. Deze benchmark kon niet uitgevoerd worden voor 2020, wegens een gebrek aan internationale cijfers.

----

(*) Het Departement EWI monitort de prevalentie van extreme groeiers in Vlaanderen doorheen de tijd en tracht deze tendensen te plaatsen in een breder economisch kader. De monitoring van de evolutie van de Vlaamse extreme groeiers kan dan ook meer inzicht bieden in de algemene economische prestaties van onze regio en kan de basis vormen voor verder beleidsmatig onderzoek, de evaluatie van beleidsmaatregelingen gericht op ondernemingsgroei en het opstellen en ontwikkelen van nieuwe beleidsmaatregelen.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Jan van Nispen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0491 91 04 61

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  3 februari 2023

  O.a. visienota ‘Naar een versterkte concurrentiekracht van de Europese Industrie’, compensatiesteun ondernemingen voor indirecte emissiekosten, financiering IOC-Unesco projectvoorstel 'Ocean Decade Capacity Development Facility' en voorontwerp van programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.

 • EU-nieuws deze week | 30 januari - 3 februari 2023

  3 februari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.