Extreme groeiers in Vlaanderen

Gepubliceerd op 14 oktober 2022

Onafhankelijk van de macro-economische context zijn er in Vlaanderen nog steeds ondernemingen die er in slagen extreme groei te realiseren. Dat blijkt uit de recentste 'Extreme groeiers in Vlaanderen'. (*)

Extreme groeiers hebben door hun eigenschappen een significant grotere gemiddelde impact dan de gemiddelde groeier en ze bezitten bepaalde eigenschappen die positief zijn voor de economische prestaties van Vlaanderen.

Deze groep lijdt echter, net als de niet-extreme groeiers ook onder conjuncturele fluctuaties en heeft vooral baat bij een verbetering van economische structuren en macro-economische voorwaarden in het algemeen, net als de niet extreme groeiers.

Dit zien we ook terugkomen in het jaar 2020 waarbij de economie in Vlaanderen een krimp kende van -4,5%. Dit heeft ook een impact gehad op het aantal extreme groeiers.

Ook de provinciale en sectorale verdeling van extreme groeiers, tonen aan dat deze ondernemingen terug te vinden zijn in bijna elke Vlaamse sector en in elke Vlaamse provincie. Ook de meeste Vlaamse gemeentes kennen de aanwezigheid van minstens 1 extreme groeier op hun grondgebied.

De internationale benchmark toonde dat Vlaanderen in 2019, beter presteert dan België in haar geheel, het beter doet dan het gemiddelde van de EU28 en alle directe buurlanden. Deze benchmark kon niet uitgevoerd worden voor 2020, wegens een gebrek aan internationale cijfers.

----

(*) Het Departement EWI monitort de prevalentie van extreme groeiers in Vlaanderen doorheen de tijd en tracht deze tendensen te plaatsen in een breder economisch kader. De monitoring van de evolutie van de Vlaamse extreme groeiers kan dan ook meer inzicht bieden in de algemene economische prestaties van onze regio en kan de basis vormen voor verder beleidsmatig onderzoek, de evaluatie van beleidsmaatregelingen gericht op ondernemingsgroei en het opstellen en ontwikkelen van nieuwe beleidsmaatregelen.

Jan van Nispen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.