Flanders DC wordt het nieuwe Vlaamse design- en modecentrum

Gepubliceerd op 05 december 2022

Flanders DC zal zich vanaf 2023 opnieuw volledig toespitsen op de design- en modesectoren. Flanders District of Creativity vzw ondersteunde de laatste jaren ondernemers uit alle creatieve sectoren, maar op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns zal ze vanaf 2023 al haar middelen inzetten op design en mode.

86.000 jobs

Met een gerichte focus kan de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid immers met meer impact ingezet worden. De organisatie had ook al een groot engagement naar deze twee sectoren door de eerdere integratie van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute in het grotere geheel van Flanders DC.

Verder bieden vooral deze beide sectoren heel wat meerwaarde voor de Vlaamse economie. Zo zijn ze samen goed voor de realisatie van meer dan 86.000 jobs.

Designers en designbureaus spelen bovendien ook een grote rol in de zoektocht naar innovatie in andere sectoren waardoor extra focus op de sector dus ook voor spill-over effecten gaat zorgen. Design kan immers ook een belangrijke hefboom zijn voor innovatie in andere sectoren en bedrijven.

Andere creatieve sectoren

Ondernemers en bedrijven uit de andere creatieve sectoren die ondersteuning zoeken, vinden ondersteuning bij bestaande en nieuwe initiatieven in Vlaanderen.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zal informatie aanbieden aan alle culturele en creatieve sectoren met een overzicht van organisaties en programma’s die de culturele en creatieve sectoren verder kunnen helpen, met de cijfers van de impactstudie en de link naar creatievesector.be, en met een link naar de subsidieleidraad. 

Bedrijven binnen alle creatieve sectoren die op groei en op innovatie gericht zijn, worden met VLAIO (bedrijfsadviseurs) in contact gebracht.

Dit kan je ook interesseren

09 juli 2016

Flanders DC: hét aanspreekpunt voor de creatieve sectoren

De Vlaamse Regering heeft beslist om voor de komende vier jaar een nieuw convenant aan te gaan met Flanders District of Creativity vzw. De focus ligt op het ondersteunen van ondernemerschap in de creatieve sectoren, het promoten van Vlaamse ondernemingen uit deze sectoren en het stimuleren van kruisbestuiving met andere sectoren.
07 januari 2016

Werking van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute wordt opgenomen in Flanders DC

Design Vlaanderen en het Flanders Fashion Institute worden opgeslorpt door Flanders DC, de organisatie die creativiteit promoot In Vlaanderen. De Vlaamse Regering wil daarmee een halt toeroepen aan een te grote versnippering van middelen.
16 augustus 2023

Culturele en creatieve sectoren gingen door zwaar weer tijdens de coronacrisis

De culturele en creatieve sectoren hebben tijdens de coronacrisis zwaar te lijden gehad. De sector herstelt zich geleidelijk in 2021, zij het met duidelijke verschillen tussen de deelsectoren. Dat blijkt uit de impactstudie van VLAIO en ons Departement EWI.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.