Flanders Make: 15 miljoen euro voor West-Vlaamse vestiging

Gepubliceerd op 08 januari 2018

Maakindustrie in Vlaanderen

De Vlaamse Regering heeft beslist om Flanders Make definitief te erkennen als strategisch onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie en de technologische sector.

Bovendien krijgen ze er een vestiging bij in West-Vlaanderen, die voornamelijk zal focussen op productie-innovatie.

Dit onderzoek naar excellente productietechnieken is – in combinatie met innovatieve producten – de beste aanpak om de maakindustrie op lange termijn in Vlaanderen te verankeren.

Nieuw convenant

De Vlaamse Regering besliste op 22 december om een nieuw convenant af te sluiten met Flanders Make voor de komende 5 jaren (werkingsperiode 2018-2022). In het convenant worden belangrijke stappen gezet naar het centraliseren en verder professionaliseren van het onderzoekscentrum zodat ze een sleutelpositie kunnen innemen in de transitie van de Vlaamse maakindustrie naar Industrie 4.0. Digitalisering is daarbij de drijfveer.

Financieel werd een groeipad afgesproken dat Flanders Make in staat stelt hun ambitieuze strategie te realiseren in verschillende fases. Het groeipad vertrekt van een jaarlijkse basisdotatie van 18,4 miljoen euro en kan verhoogd worden als er ook voldoende externe middelen gevonden worden.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters:

“Flanders Make heeft een belangrijke rol in de versterking van onze maakindustrie. Met de nieuwe convenant en de bijhorende verhoging van de middelen stellen we hen in staat om die prominente rol daadwerkelijk op te nemen. Een sterke economie is nodig om de welvaart van onze kinderen en kleinkinderen te garanderen. Deze Vlaamse regering zet massaal in op de ondersteuning van onderzoek en versterkt zo de toekomst van ons allemaal.”

Nieuwe focus

Een belangrijke nieuwe focus is de inhaalbeweging op onderzoek naar productie-innovatie, in tegenstelling tot de productinnovatie waar Flanders Make klassiek op inzette. Dit onderzoek naar productiemethodologie is relevant voor een zeer grote groep bedrijven en is de beste manier om de maakindustrie op lange termijn in Vlaanderen te verankeren.

Excellente productietechnieken – het productieproces dat intelligenter en flexibeler wordt, denk bijvoorbeeld aan massa maatwerkproductie – kunnen immers het kostennadeel compenseren.

Nieuwe vestiging

Om het productieonderzoek een extra boost te geven, krijgt Flanders Make dit jaar eenmalig 15 miljoen euro extra voor de bouw van een vestiging in West-Vlaanderen, specifiek gericht op productie-innovatie.

Flanders Make had al vestigingen in Leuven en Lommel en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.

Daar komt nu dus een derde vestiging bij in West-Vlaanderen. De sites zullen een duidelijke thematische invulling krijgen, namelijk productonderzoek voor de machinebouw, productonderzoek voor de automobielsector en tot slot productieonderzoek met focus op flexibele assemblage waarin massaproductie en maatwerk samengaan.

Flanders Make verhoogt met de derde site ten slotte haar nabijheid bij de bedrijven en kan zo een snelle en vlotte dienstverlening garanderen.

(Bron: volledig persbericht hieronder te downloaden)

Erwin Dewallef
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.