Flemish Open Science Board (FOSB) opgericht

Gepubliceerd op 02 maart 2020

Open Science

Op initiatief van Vlaams minister Hilde Crevits keurde de Vlaamse Regering voor het kerstverlof het Vlaams beleidsplan Open Science en de oprichting Open Science Board goed. (Het document kan onderaan de pagina gedownload worden.) Ondertussen werd het Flemish Open Science Board (FOSB) werd tijdens de “kick off meeting” van 21 februari opgericht.

De FOSB heeft als mandaat het uitzetten van het beleid rond Open Science en de Minister te adviseren m.b.t de besteding van de middelen die hiertoe worden ingezet.

Om haar in deze taak bij te staan zal de FOSB technische en inhoudelijke werkgroepen oprichten, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de al bestaande werkgroepen van experts bij de stakeholders en de overheid.  

European Open Science Cloud (EOSC)

Bij het FWO zal een Coordinatie-hub worden opgericht, en het Vlaams Super Computer Centrum (VSC) wordt de centrale data hub binnen een “gefedereerd hybride systeem”. 

Dat betekent dat naast een centrale data repository (databank voor wetenschappelijke gegevens) ook de bestaande repositories zullen worden behouden, en aan elkaar gekoppeld, om maximale samenwerking te stimuleren.

Hiermee bereidt Vlaanderen zich voor op het aansluiten op de European Open Science Cloud (EOSC), een ambitieus cloud project dat de bedoeling heeft de Europese onderzoeker een omgeving aan te bieden voor “data storage, management, analysis en re-use across disciplines” en dat bestaande en nog op te richten data-infrastructuren, zowel horizontale als thematische, zal samenbrengen.

Vlaanderen zal 5 miljoen euro recurrent investeren in Open Science om invulling te geven aan het Europese engagement.

Bart Dumolyn
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.