FWO kent ruim 105 miljoen euro toe voor wetenschappelijk onderzoek in 2018

Filter items
Nieuws
24 november 2017

Fundamentele onderzoeksprojecten

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend.

Vanaf januari 2018 financiert het FWO voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra.

Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, van de meer dan 1600 aanvragen die het FWO ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd door internationaal samengestelde wetenschappelijke expert panels om zo vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

Slaagkans

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat.

In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerst sinds lang 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Groeipad

Dit bedrag is een onderdeel van het financiële groeipad voor wetenschap en innovatie dat het departement EWI onder impuls van minister Philippe Muyters heeft uitgetekend. Vanaf 2018 zal het FWO bovendien starten met de implementatie van de aangekondigde hervormingen van de evaluatieprocedure.

Samen met verdere opstappen in het voorziene groeiplan komt zo stilaan het doel in zicht van een slaagkans van 1 op 3, zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

(Bron: Persbericht minister Muyters en FWO - volledig persbericht onderaan de pagina)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaamse Regering beslist voor 130 miljoen euro bijkomende investeringen in O&O in 2019

  17 april 2019

  Net voor de paasvakantie, op vrijdag 5 april, besliste de Vlaamse Regering voor 130 miljoen euro bijkomende investeringen in O&O in 2019.  

 • EU-nieuws deze week 2

  EU-nieuws deze week | 8 - 19 april 2019

  16 april 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gepersonaliseerde geneeskunde: meld ons bestaande voorbeelden en aanbevolen werkwijzen

  Gepersonaliseerde geneeskunde: meld ons bestaande voorbeelden en aanbevolen werkwijzen

  15 april 2019

  SAPHIRe, een Europees project geleid door het Departement EWI, wil de implementatie van gepersonaliseerde geneeskunde faciliteren door de expertise van verschillende Europese regio’s te bundelen en interregionale samenwerkingen te bewerkstelligen. Hiervoor zijn we op zoek naar reeds bestaande voorbeelden en aanbevolen werkwijzen.

 • 40 miljoen euro bijkomende middelen voor fundamenteel onderzoek via de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met FWO 2019-2013

  40 miljoen euro bijkomende middelen voor fundamenteel onderzoek via de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met FWO 2019-2013

  5 april 2019

  De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst goed voor de periode 2019-2023 met het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO). Het FWO is een Stichting van Openbaar Nut die het fundamenteel onderzoek in Vlaanderen ondersteunt op basis van interuniversitaire competitie.

 • Internet of Water beschermt Vlaanderen tegen waterrisico's

  Internet of Water beschermt Vlaanderen tegen waterrisico's

  5 april 2019

  De Vlaamse Regering maakt 9 miljoen euro vrij voor de uitrol van het Internet Of Water, een intelligent waterbeheersysteem dat de waterkwaliteit en – kwantiteit permanent en in real time kan opvolgen. Meer dan 2500 sensoren zullen in Vlaanderen geïnstalleerd worden en data aanleveren aan de zelflerende software.