FWO kent ruim 105 miljoen euro toe voor wetenschappelijk onderzoek in 2018

Filter items
Nieuws
24 november 2017

Fundamentele onderzoeksprojecten

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend.

Vanaf januari 2018 financiert het FWO voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra.

Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, van de meer dan 1600 aanvragen die het FWO ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd door internationaal samengestelde wetenschappelijke expert panels om zo vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

Slaagkans

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat.

In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerst sinds lang 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Groeipad

Dit bedrag is een onderdeel van het financiële groeipad voor wetenschap en innovatie dat het departement EWI onder impuls van minister Philippe Muyters heeft uitgetekend. Vanaf 2018 zal het FWO bovendien starten met de implementatie van de aangekondigde hervormingen van de evaluatieprocedure.

Samen met verdere opstappen in het voorziene groeiplan komt zo stilaan het doel in zicht van een slaagkans van 1 op 3, zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

(Bron: Persbericht minister Muyters en FWO - volledig persbericht onderaan de pagina)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  15 juli 2019

  De economische groei in Vlaanderen blijft ook de volgende jaren hoger dan die in Wallonië of in Brussel. Dat blijkt uit de regionale vooruitzichten van het Planbureau. Voor de periode 2018-2020 verwacht men een groei van 1,6 procent per jaar in Vlaanderen, tegen 1,2 pct in Wallonië en 0,9 pct in Brussel. Voor de periode 2021-2024 gaat het respectievelijk om gemiddeld 1,4 pct, 1,2 pct en 0,9 pct groei per jaar.

 • Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT): Commissie publiceert wetgevingsvoorstellen

  15 juli 2019

  De Europese Commissie maakte vorige week de nieuwe voorstellen van wetteksten bekend voor het EIT, het Europees Instituut voor innovatie en technologie, die het in lijn brengen met Horizon Europa. De Commissie stelt een toename van de middelen van het EIT voor tot 3 miljard euro (een stijging van 600 miljoen euro – of 25% – ten opzichte van de huidige strategische innovatieagenda 2014-2020). Daarmee zal het EIT de activiteiten van bestaande en nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen financieren en de innovatiecapaciteit van 750 instellingen voor hoger onderwijs ondersteunen.

 • OESO waarschuwt voor dalende Belgische productiviteit

  8 juli 2019

  In een nieuw rapport doet de OESO zeven beleidssuggesties om de dalende productiviteit te keren: o.a. door het Belgische fiscale ondersteuningssyteem voor R&D bij bedrijven effectiever te maken en door de investeringen in universiteiten te verhogen.

 • Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

  Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

  8 juli 2019

  Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken. De bevoegde ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor vandaag in Brussel de overeenkomst.

 • Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

  Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

  8 juli 2019

  Nog nooit hebben zoveel Vlaamse meisjes in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs voor een STEM-opleiding gekozen. Wetenschappen en techniek zijn ook in het hoger onderwijs populairder: in de academische bachelors benadert het aandeel vrouwen intussen de 40 procent.