FWO kent ruim 105 miljoen euro toe voor wetenschappelijk onderzoek in 2018

Gepubliceerd op 24 november 2017

Fundamentele onderzoeksprojecten

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend.

Vanaf januari 2018 financiert het FWO voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra.

Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, van de meer dan 1600 aanvragen die het FWO ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd door internationaal samengestelde wetenschappelijke expert panels om zo vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

Slaagkans

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat.

In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerst sinds lang 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Groeipad

Dit bedrag is een onderdeel van het financiële groeipad voor wetenschap en innovatie dat het departement EWI onder impuls van minister Philippe Muyters heeft uitgetekend. Vanaf 2018 zal het FWO bovendien starten met de implementatie van de aangekondigde hervormingen van de evaluatieprocedure.

Samen met verdere opstappen in het voorziene groeiplan komt zo stilaan het doel in zicht van een slaagkans van 1 op 3, zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

(Bron: Persbericht minister Muyters en FWO - volledig persbericht onderaan de pagina)

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.