FWO kent ruim 105 miljoen euro toe voor wetenschappelijk onderzoek in 2018

Filter items
Nieuws
24 november 2017

Fundamentele onderzoeksprojecten

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend.

Vanaf januari 2018 financiert het FWO voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra.

Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, van de meer dan 1600 aanvragen die het FWO ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd door internationaal samengestelde wetenschappelijke expert panels om zo vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

Slaagkans

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat.

In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerst sinds lang 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Groeipad

Dit bedrag is een onderdeel van het financiële groeipad voor wetenschap en innovatie dat het departement EWI onder impuls van minister Philippe Muyters heeft uitgetekend. Vanaf 2018 zal het FWO bovendien starten met de implementatie van de aangekondigde hervormingen van de evaluatieprocedure.

Samen met verdere opstappen in het voorziene groeiplan komt zo stilaan het doel in zicht van een slaagkans van 1 op 3, zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.

> Bekijk hier alle resultaten van de aanvraagronde Onderzoeksprojecten en Kredieten aan Navorsers 2017

(Bron: Persbericht minister Muyters en FWO - volledig persbericht onderaan de pagina)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (14 december 2018)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (14 december 2018)

  14 december 2018

  O.a. STEM-addenda bij de sectorconvenants in het kader van het werkgelegenheidsbeleid en convenant met Expertisecellen Wetenschapscommunicatie.

 • EU-nieuws |

  EU-nieuws | week 10 - 14 december 2018

  14 december 2018

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • STEM: twee nieuwe oproepen voor academies en partnerschappen

  STEM: twee nieuwe oproepen voor academies en partnerschappen

  12 december 2018

  Er werden twee nieuwe STEM-oproepen gelanceerd: een oproep om de werking van de STEM-academies verder te zetten en een oproep om partnerschappen tussen alle betrokken partijen tot stand te brengen. Op 20 december wordt een infosessie geörganiseerd om de oproepen toe te lichten.

 • The SAPHIRe project on Securing Adoption of Personalised Health in Regions has been started.

  10 december 2018

  To stimulate developments in personalised medicine and support the uptake in all European regions, including sparsely populated and remote regions, the EU recently awarded a coordination and support action on Securing the Adoption of Personalised Health in Regions - SAPHIRe. The project is meant as a support to the agenda of the International Consortium of Personalised Medicine (ICPerMed), which was formally established in November 2016 at the initiative of the European Commission.

 • Vlaanderen trekt buitenlands talent aan

  Vlaanderen trekt buitenlands talent aan

  9 december 2018

  Op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters maakt de Vlaamse regering het vanaf 1 januari 2019 makkelijker om buitenlandse talenten, meer bepaald hoog- en middengeschoolden, aan te trekken.