Gepersonaliseerde Geneeskunde: regionale samenwerking

Gepubliceerd op 04 juni 2018

Smart Specialisation Partnership

Over heel Europa lopen verschillende strategieën en initiatieven met Gepersonaliseerde Geneeskunde (PG) als gemeenschappelijke noemer. Deze initiatieven hebben veelal verschillende focusdomeinen of focussen slechts op een beperkt gedeelte van de waardeketen.

Hoewel in Vlaanderen, Nederlands Limburg, en Oost-Nederland en andere regio’s al een stevig ecosysteem gerelateerd aan biomedisch onderzoek en innovatie aanwezig, zou de ontwikkeling van een geïntegreerde slimme specialisatiestrategie de ontwikkeling van PG sterk stimuleren.

Het Departement EWI organiseerde daarom vorige week een kick-off meeting om een partnerschap tussen de 3 regio's tot stand te brengen. Het partnerschap heeft als ultieme doelstelling een investeringsagenda te ontwikkelen voor projecten of infrastructuur die gepersonaliseerde geneeskunde stimuleren en die een Europese en interregionale toegevoegde waarde hebben.

Meeting on Smart Specialisation Partnership for co-development Personalised Medicine: Identifying strengths, barriers & needs, is started. Let's talk #personalisedmedicine #health ! pic.twitter.com/Sxd8lhgCwc

— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2018

Meerwaarde

Het samenbrengen van complementaire expertise en infrastructuur, maakt het mogelijk om waardeketens op elkaar af te stemmen en de verschillende actoren de integreren over de verschillende technologiesectoren en zal interregionale samenwerking stimuleren op basis van complementaire meerwaarde.

Een goede mapping van de ontwikkelende trends en betrokken industrie en technologie actoren in de verschillende delen van de waardeketen, infrastructuren, eindgebruikers etc. in de deelnemende regio’s zal toelaten om de sterktes te identificeren, maar ook de barrières en noden in kaart te brengen. Deze aanpak maakt het mogelijk om complementaire expertise in kaart te brengen waarop innovatieve toepassingen kunnen worden ontwikkeld.

Het samenbrengen van regio’s met sterke uitgangspositie in deze uitdagende ontwikkelingen, zal de implementatie van PG om nieuwe oplossingen voor gezondheid, welzijn en zorg naar de samenleving te brengen en zal bijdragen aan het welzijn van een verouderende bevolking en de duurzaamheid van de gezondheidszorgsystemen. Een stimulerend kader om PG tot maturiteit te brengen zal worden gecreëerd.

 

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();
Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.