Getroffen ondernemingen kunnen een voorschot Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen

Gepubliceerd op 04 februari 2022

Bedrijven die verplicht gesloten zijn omwille van de coronamaatregelen kunnen binnenkort voor het eerst een voorschot aanvragen. De regeling is opgenomen in het Vlaams beschermingsmechanisme voor het eerste kwartaal van 2022. Dat werd vandaag op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits goedgekeurd.

Wie verplicht gesloten is, zal op maandbasis een voorschot kunnen aanvragen. Ook voor wie een goedgekeurde steunaanvraag heeft voor de laatste weken van 2021, zal een voorschot mogelijk zijn. Op die manier wil minister Crevits snel bescherming bieden aan die ondernemingen die ook na 2 jaar coronacrisis nog zware omzetverliezen hebben.

Het steunbedrag is 10% en ondernemingen die niet gesloten zijn, maar zware omzetverliezen hebben en toegang hebben tot de bescherming, moeten 30% omzetverlies op kwartaalbasis aantonen en 60% omzetverlies voor de getroffen periode. Verplicht gesloten bedrijven tonen hun referentie-omzet aan.

Om snelle bescherming te kunnen bieden, wordt vanaf nu met een voorschot gewerkt. Verplicht gesloten ondernemingen zullen dat voorschot maandelijks ontvangen, wie zware omzetverliezen heeft en een goedgekeurde steunaanvraag voor de voorbije weken heeft, kan eveneens een voorschot ontvangen.

Dat voorschot zal vanaf 14 februari 2022 aangevraagd kunnen worden.

Er wordt in totaal geraamd dat 6.000 ondernemingen in aanmerking kunnen komen en er wordt voorzien in 20 miljoen euro per maand. Deze nieuwe beschermingsmaatregel wordt nu overgemaakt aan de Europese Commissie voor goedkeuring binnen het tijdelijke Corona-staatsteunkader.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

>> Website VLAIO: jouw bedrijf tijdens corona 

Dit kan je ook interesseren

24 januari 2022

Vlaams beschermingsmechanisme verlengd

Het Vlaams beschermingsmechanisme wordt verlengd tot eind maart. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. 
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.