Gids voor veilig en correct gebruik van Artificiële Intelligentie

Filter items
Nieuws
24 juni 2020

Dankzij de promotie die de afgelopen jaren is gevoerd rond de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) - beter gekend als de 'GDPR' – weten de meeste burgers dat bedrijven en organisaties niet zo maar aan de slag kunnen met je persoonsgegevens en je steeds om toestemming moeten vragen om je persoonsgegevens te verwerken.

Maar hoe zit het met Artificiële Intelligentie (AI)? AI-systemen verwerken grote hoeveelheden data, o.a. ook persoonsgegevens. Hoe moeten ontwikkelaars de GDPR toepassen? En kun je je als burger verdedigen tegen het gebruik van persoonsgegevens bij AI-systemen?

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij heeft nu, op vraag van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits, een gids samengesteld met praktische adviezen die duidelijkheid moet scheppen voor ontwerpers, ontwikkelaars en gebruikers van Artificiële Intelligentie.

Op die manier worden belangrijke juridische en ethische vragen beantwoord en persoonsgegevens maximaal beschermd.  

Kenniscentrum 

Het Kenniscentrum Data &  Maatschappij werd eind vorige jaar opgericht en brengt kennis en ervaring rond maatschappelijke, ethische en juridische aspecten van AI en data samen op maat van de industrie, het beleid, het middenveld en het brede publiek. Dit gebeurt aan de hand van toegankelijke en praktische rapporten, richtlijnen, events en tools.

Dr. Jan De Bruyne, Kenniscentrum Data & Maatschappij: “De komende tijd zullen we de gids verder omzetten naar praktische fiches, die de inhoud van de gids direct bruikbaar maken voor de lezer. Eerder verspreidden we al de fiches ‘Wanneer is de AVG wel/niet van toepassing?’ en ‘Welke rol heb ik onder de AVG?’. In de loop van de komende maanden zullen we gelijkaardige praktische tools verspreiden op basis van deze gids.”

De gids is hier online te downloaden

 

De gids werd samengesteld door de onderzoekers van CiTiP KU Leuven, partner in het Kenniscentrum Data & Maatschappij 

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij is een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen CiTiP KU Leuven; imec-SMIT, VUB en imec-MICT, UGent, met de ondersteuning van Departement EWI.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

  10 juli 2020

  De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

  9 juli 2020

  Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

 • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

  8 juli 2020

  Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  6 juli 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  6 juli 2020

  Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.