Globalisatiepremie voor ondernemingen die sinds 1 april 2020 minstens 70 of 90% omzetverlies hebben

Gepubliceerd op 19 december 2020

Extra steun voor ondernemingen met zwaar omzetverlies in 2020

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering een nieuwe steunmaatregel goedgekeurd. Een maatregel voor ondernemingen die in de laatste 3 kwartalen van 2020 minstens 70 of 90% omzetverlies hebben. De steun bedraagt 10% van de omzet behaald in de laatste 3 kwartalen van 2019 met aftrek van de al ontvangen premies.

De globalisatiepremie wordt op dit ogenblik uitgewerkt door VLAIO. In februari 2021 zal hierover meer informatie op de website van VLAIO verschijnen.

Zodra er meer nieuws is wordt iedereen op de hoogte gebracht via de nieuwsbrief van VLAIO. Inschrijven op de nieuwsbrief van VLAIO kan hier https://vlaio.be/nl/over-ons/nieuwsbrieven-en-nieuwsflashes

Daarnaast wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot eind februari 2021.

Om alle dossiers goed en tijdig te kunnen behandelen komen er 10 extra dossierbehandelaars en 10 extra personeelsleden op de inspectiedienst van VLAIO bij.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Voor veel ondernemers blijven ook de komende maanden moeilijk. Daarom willen we nu al duidelijkheid geven over de mogelijke steunmaatregelen. Voor ondernemers die het voorbije jaar uitzonderlijk hard getroffen werden door de coronacrisis komt er een extra steunmaatregel. Op die manier willen we de verliezen bij ondernemingen die voor de crisis structureel gezond waren, verlichten zodat ze kansen hebben op een succesvolle doorstart.” 

Ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020, dus van 1 april tot 31 december 2020 minstens 70 of 90% omzetverlies hadden, kunnen rekenen op een steunpercentage van 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019. Van dat totale bedrag zullen de al uitbetaalde premies (hinder-, compensatie- en/of ondersteuningspremie en Vlaams beschermingsmechanisme) afgetrokken worden. Het steunbedrag mag voor kleine ondernemingen niet meer dan 90% van de vaste kosten zijn, voor middelgrote en grote ondernemingen mag het steunbedrag niet meer dan 70% van de vaste kosten zijn.

Ondernemingen met een omzet van meer dan 25 miljoen euro (exclusief btw) en met minstens 20 werknemers worden gelijkgesteld met de categorie van 200 werknemers en meer.

Vlaams beschermingsmechanisme tot eind februari 2021

Daarnaast verlengen we het Vlaams beschermingsmechanisme tot eind februari 2021. De steunmaatregel blijft dezelfde, namelijk 10% van de omzet in de referentieperiode. De steun zal voor respectievelijk januari en februari apart aangevraagd kunnen worden.

Ondernemingen die verplicht gesloten zijn, zullen voor die sluitingsperiode de aanvraag kunnen doen zonder omzetverlies te moeten aantonen. Wie niet verplicht gesloten is, maar wel meer dan 60% omzetverlies heeft, kan een aanvraag doen mits aantonen van omzetverlies.

De minimumsteun per maand is 600 euro, de maximumsteun per maand is afhankelijk van de grootte van de onderneming 7.500 euro, 15.000 euro of 40.000 euro.

Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen onder voorwaarden een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme, voor hen wordt de steun gehalveerd.

Extra personeel bij VLAIO

Om alle dossiers goed en tijdig te behandelen worden 10 extra dossierbehandelaars aangeworven voor een jaar (klik hier voor de vacature). Daarnaast wordt ook de inspectiedienst van VLAIO versterkt met 10 extra personeelsleden voor 2 jaar (klik hier voor de vacature). Er werden de voorbije maanden meer dan 300.000 verschillende soorten premies aangevraagd.

Onze ondernemers hebben de steun meer dan nodig in maanden waarin ze weinig tot geen omzet hebben. De eenvoud en snelheid van uitbetalen is belangrijk om ondernemers hun facturen en vaste kosten te laten betalen, de controle komt achteraf. Misbruik van premies moeten we ten strengste aanpakken, daarom controleren we intensief alle aanvragen. Wie recht heeft op de premies moet die broodnodige steun krijgen, wie misbruik maakt, moet aangepakt worden.

>> Website Vlaams beschermingsmechanisme

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.