Gloednieuw "slim" kantoorgebouw voor Flanders Make en Sirris

Gepubliceerd op 06 december 2017

"Slim" kantoorgebouw

"We geloven niet alleen in Sinterklaas, maar ook in een toekomst voor de maakindustrie in Vlaanderen", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdagvoormiddag in Leuven, waar hij op het Wetenschapspark Arenberg de eerste steen kwam leggen van een nieuw onderzoekscentrum voor innovatie.

Bourgeois wilde daarmee het belang benadrukken van de bouw die er vandaag start, en tegen september van volgend jaar moet resulteren in een gloednieuw "slim" kantoorgebouw voor Flanders Make en Sirris.

Het kantoorgebouw, met een oppervlakte van 6.500 vierkante meter, vergt een investering van 10 miljoen euro.

Tegen 2015 zullen er 200 onderzoekers en adviseurs aan de slag zijn.

Het gebouw ligt op het Wetenschapspark Arenberg, halverwege tussen de toren van Imec en de gebouwen van Option.

Eerste steenlegging innovatief onderzoeks- en validatiecentrum van @FlandersMake & @Sirris_be: vertrouwen in toekomst ‘Industrie 4.0’ voor VL maakindustrie & technologische sector. Investeren in O&O is topprioriteit voor VL welvaartscreatie. #goednieuws pic.twitter.com/ST9TzU4exz

— Geert Bourgeois (@GeertBourgeois) 6 december 2017

Flanders Make & Sirris

Flanders Make legt zich toe op technologisch onderzoek rond mechatronica en methodes om producten te ontwikkelen.

Er waren al vestigingen in Lommel, Leuven en bij vijf Vlaamse universiteiten.

Maar vanaf volgend jaar huizen de vorsers van Flanders Make samen met onderzoekers van de KU Leuven en medewerkers van Sirris in één nieuw gebouw.

Sirris is het centrum van de Belgische technologische industrie dat in 1949 werd opgericht door Agoria en inmiddels (net)werkt voor 2.300 Belgische bedrijven.

Industrie 4.0.

"Het is uiterst belangrijk dat we mee zijn in de race naar Industrie 4.0, de Vierde Industriële Revolutie. De mensen in dit centrum, wetenschappelijke toptalenten, moeten dat mogelijk maken", zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make. 

Minister-president Bourgeois onderstreepte dat de Vlaamse overheid volop investeert in Onderzoek en Ontwikkeling om ervoor te zorgen dat we de trein van de automatisering, digitalisering en robotisering niet missen.

Urbain Vandeurzen ontvouwde intenties om - naast Leuven en Lommel - ook een derde site in West-Vlaanderen op te richten en een antenne op de Thor-site in Genk.

"Slim" gebouw

Flanders Make en Sirris huren de kantoor- en laboratoriumruimtes van de bouwfirma Van Roey die eigenaar is van het gebouw.

Volgens Bert Grugeon van Van Roey wordt het een "slim" gebouw, waarin van sensortechnieken gebruik wordt gemaakt om temperatuur en luchtvochtigheid continu te meten en bij te sturen. Voorts worden in het 'kantoorgebouw van de toekomst' nieuwe technieken toegepast om de kantoorruimtes te beheren en te reserveren en wordt ook gewerkt met duurzame materialen en energiezuinige technieken.

(Bron - Belga)

Videoverslag

   

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.