Groenboek Nieuw Industrieel Beleid

Gepubliceerd op 01 oktober 2010

Groenboek Nieuw Industrieel Beleid

Vandaag 1 oktober 2010 stelde Minister-president Kris Peeters het Groenboek Nieuw Industrieel Beleid voor.

Noodzaak van een Nieuw Industrieel Beleid (NIB)

Het kader waarbinnen onze economie en industrie zich afspeelt is de laatste jaren sterk veranderd. We vermelden als belangrijkste oorzaken: ICT, de globalisering, de opkomst van de groeilanden en het belang van ecologie, klimaat en energie. Als gevolg hiervan hebben zowel de Europese Commissie als verschillende buurlanden (UK, G, F, NL) initiatieven genomen rond een nieuw industrieel beleid.

De ‘industrie van de toekomst’ is het fundament van een competitieve en duurzame economie in Vlaanderen. De Vlaamse economie heeft een nieuw industrieel beleid (NIB) nodig om zijn economisch weefsel via een transformatie te versterken zoals gesteld door de Staten Generaal voor de Industrie.

Visie op een Nieuw Industrieel Beleid voor Vlaanderen

Centraal in het NIB staat het inzicht dat er nood is aan een nieuw productiviteitsoffensief gebaseerd op transformerende innovatie. Het traditioneel productiviteitsmodel loopt tegen zijn grenzen aan. Het nieuwe model richt zich op de latente productiviteitswinsten in een kenniseconomie door een betere benuttiging van spillovers en ongebruikt creatief potentieel. Dit wordt goed geïllustreerd door het concept van de Fabriek van de Toekomst (FT) (Factory of the Future).

Meer info

Luc De Seranno, Woordvoerder, Tel. 02/552.60 12, GSM 0477/38.23.37, persdienst.peeters@vlaanderen.be

 

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.