Herstel Europese economie: overleg Europese ministers van Industrie & Interne markt

Filter items
Nieuws
23 november 2020

Op donderdag 19 november vond een informele videoconferentie plaats voor de ministers van Industrie en Interne Markt. Deze verving de formele vergadering van de Raad Concurrentievermogen die voorzien was die dag in Brussel en die gezien de actuele COVID-19 situatie werd geannuleerd.

De ministers van Industrie en Interne Markt hielden een beleidsdebat over een optimale benutting van het herstelplan. Zij bespraken hoe de Europese industrie dynamischer, veerkrachtiger en concurrerender kan worden dankzij investeringen in de groene transformatie en een schone industrie.

Vlaams Viceminister-president en Minister van Economie en Innovatie, Hilde Crevits, vertegenwoordigde België tijdens deze vergadering conform de toerbeurtregeling voor Industriebeleid.

Circulaire economie

Minister Crevits vestigde de aandacht op de circulaire economie: “Een innovatieve industrie die zorgt dat we efficiënter omspringen met het gebruik van grondstoffen werkt mee aan de economie van de toekomst. Een innovatieve industrie die sterk inzet op circulariteit, biedt tegelijk een antwoord op onevenwichtige afhankelijkheid van derde landen voor de aanvoer van grondstoffen.”

Koolstoflekkage

De minister benadrukte ook een aantal belangrijke principes in het debat rond mogelijke instrumenten voor het vermijden van het risico op koolstoflekkage:

 • Om het risico op koolstoflekkage te vermijden en tegelijkertijd de concurrentiepositie van onze Europese bedrijven te vrijwaren, kan alleen een uitgebreide effectbeoordeling bepalen welk instrument hiervoor het meest aangewezen is. Deze effectbeoordeling moet de mogelijke opties onderzoeken die in overeenstemming zijn met de WTO-regels en die implementeerbaar, controleerbaar en dus effectief zijn.
 • Om het even welk instrument moet voldoende aandacht besteden aan exportproducten, zodat niet alleen geïmporteerde producten een correctie zouden krijgen.

Ze verwelkomde dat deze principes zijn opgenomen in de Raadsconclusies rond Industriebeleid, die zijn aangenomen op 16 november.

Portugal neemt weldra fakkel over van Duitsland

Deze vergadering van EU-ministers voor Industrie en Interne Markt was de laatste onder Duits Voorzitterschap van de Raad van de EU. Vanaf 1 januari 2021 neemt Portugal voor zes maanden het Voorzitterschap van de Raad van de EU op. Vlaanderen zal tijdens die periode nog steeds Belgisch woordvoerder zijn voor Industriebeleid binnen de Raad van de EU.

De Raad Concurrentievermogen (luik Industrie & Interne Markt) zal onder Portugees Voorzitterschap vergaderen op 25 februari en 27 mei 2021. Een informele vergadering is voorzien op 22 en 23 maart 2021.

Zie ook: website van de Raad van de EU

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  3 februari 2023

  O.a. visienota ‘Naar een versterkte concurrentiekracht van de Europese Industrie’, compensatiesteun ondernemingen voor indirecte emissiekosten, financiering IOC-Unesco projectvoorstel 'Ocean Decade Capacity Development Facility' en voorontwerp van programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.

 • EU-nieuws deze week | 30 januari - 3 februari 2023

  3 februari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.