Hervormingen FWO: evaluatieprocedures van doctoraatsbeurzen strategisch basisonderzoek en van mandaten en projecten fundamenteel onderzoek en financiering middelzware en zware infrastructuur

Gepubliceerd op 26 december 2017

Evaluatieprocedures

De Vlaamse Regering keurde principieel een besluit goed met als bedoeling de hervormingen met betrekking tot de evaluatieprocedures van de programma’s doctoraatsbeurzen strategisch basisonderzoek, mandaten en projecten fundamenteel onderzoek en de regelgeving rond zware en middelzware infrastructuur legislatief te verankeren.

Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen, de SERV en daarna van de Raad van State.

Herculesstichting

Op 1 januari 2016 werd de financiering van zware en middelzware onderzoeksinfrastructuur overgedragen van de Herculesstichting naar het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO). De bestaande regelgeving (het Herculesbesluit) voor de financiering van de onderzoeksinfrastructuur werd bij de transitie niet aangepast.

Daarnaast heeft de raad van bestuur van het FWO, op vraag van de Vlaamse Regering, de evaluatieprocedures van de financieringskanalen voor mandaten en projecten hervormd.

Twee besluiten

De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel twee besluiten:

  • over het toekennen van doctoraatsbeurzen voor de uitvoering van projecten van strategisch basisonderzoek
  • en over de subsidiëring door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).

Het gaat om wijzigingen op twee vlakken:

  • de hervorming van de steunprogramma's voor mandaten en projecten voor fundamenteel onderzoek en doctoraatsbeurzen voor strategisch basisonderzoek;
  • en de financiering van middelzware en zware onderzoeksinfrastructuur.

De regelgeving middelzware en zware onderzoeksinfrastructuur wordt zo geactualiseerd en opgenomen in het subsidiebesluit FWO.

Overleg

De hervormingen van de evaluatiesprocedures van de programma’s van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en de daarmee samenhangende overgangsmaatregelen zijn tot stand gekomen in veelvuldig overleg met de verschillende stakeholders.

De nieuwe evaluatieprocedures werden publiek bekend gemaakt via de nieuwsbrief van het FWO in juni en november 2017: http://www.fwo.be/nl/publicaties/

De wijzigingen werden voorgesteld aan betrokkenen d.m.v. een presentatie die sinds juni 2017 terug te vinden is op de website van het FWO: http://www.fwo.be/nl/actueel/nieuws/hervormingen-selectieprocedures-update-projecten

De nota en besluit van de Vlaamse Regering zijn hieronder te downloaden.

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.