Horeca heeft bijna 710 miljoen euro bescherming ontvangen

Gepubliceerd op 09 juni 2021

Na 232 dagen sluiting mogen horeca uitbaters vanaf vandaag opnieuw klanten binnen ontvangen. Om de sector te beschermen en tussen te komen in de vaste kosten werd de voorbije maanden bijna 710 miljoen euro steun betaald. Voor een café betekent dat bijna 20.000 euro gemiddeld, voor een restaurant is dat ruim 23.000 euro en voor een hotel is dat bijna 34.000 euro.

Wie nu grote aankopen van grondstoffen of bijvoorbeeld een investering voor ventilatie moet doen, kan rekenen op de heropstartlening.

Naast financiële bescherming zijn er ook heel wat helpende handen nodig. Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits en de horecasector slaan daarvoor de handen in elkaar. 

Naast de directe steun zijn ook verschillende soorten leningen mogelijk.

De handelshuurlening bijvoorbeeld waarbij de huurder en verhuurder een overeenkomst maken dat de verhuurder minstens 1 maand huur kwijtscheldt zodat de huurder maximaal 4 maanden huur kan lenen bij de overheid. Voor de horeca werden zo al 1.145 leningen afgesloten voor een bedrag van 11,5 miljoen euro. Dat is ongeveer twee derde van alle goedgekeurde handelshuurleningen.

Om toekomstige investeringen niet in het gedrang te laten komen, zijn er ook de achtergestelde leningen. Dat zijn leningen op een termijn van 3 jaar onder andere voor kmo’s en zelfstandigen. Er is de eerste 2 jaar vrijstelling van kapitaalaflossingen. Wat horeca betreft werden 102 aanvragen goedgekeurd voor 9,1 miljoen euro. Gemiddeld gaat het om bijna 90.000 euro per lening.

(Volledig persbericht met gedetailleerd cijferoverzicht onderaan deze pagina)

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.