Horizon Europa: Raad en Europees Parlement bereiken voorlopig akkoord

Gepubliceerd op 14 december 2020

Algemeen

Op 11 december bereikten het Duitse Voorzitterschap van de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie in triloog een voorlopig politiek akkoord over de Verordening inzake Horizon Europa, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie voor de jaren 2021 tot 2027.

Commissaris Gabriel twitterde dat er een akkoord werd gevonden over een budget van 95,5 miljard euro (in lopende prijzen) voor Horizon Europa en dat “dit een sterke steun aan de onderzoekers, innovators, KMO’s en industrie is, die het herstel en de groene en digitale transitie in de EU zullen stimuleren”.

We have a deal!

After more than 14 hours of negotiations we agreed on a budget of €95,5bn for #HorizonEU.

Important milestone for Europe

Strong support for our #researchers, #innovators, #SMEs, industry that will drive our #recovery and the #green & #digital transitions. pic.twitter.com/xPNX4IX9QH

— Mariya Gabriel (@GabrielMariya) December 11, 2020

Ook Anja Karliczek, Duitse Minister voor Onderwijs en Onderzoek, deelt mee dat “het duidelijk is dat we de grote uitdagingen in deze tijd, zoals de COVID-19-crisis en klimaatverandering, enkel kunnen overwinnen als een gemeenschap met gezamenlijke inspanningen van alle lidstaten. Het is dus belangrijk dat het Horizon Europa programma zo snel mogelijk van start kan gaan.”

Belangrijkste elementen van het voorlopig akkoord

  • Budgetkwesties: deze hebben betrekking op de interne budgetverdeling van de middelen voor Horizon Europa, met inbegrip van de bijkomende middelen ("top-ups") die voortvloeien uit het politiek akkoord van 10 november. Het voorlopige akkoord specificeert ook hoe de middelen van het EU-herstelinstrument NextGenerationEU verdeeld zullen worden;
  • Synergieën met andere EU-programma's: de onderhandelaars kwamen overeen om de meeste bepalingen inzake synergieën in één artikel onder te brengen en bereikten een akkoord over de wijze waarop verschillende EU-programma's Horizon Europa moeten ondersteunen en aanvullen;
  • Internationale samenwerking en associatie van derde landen: er werd een evenwicht gevonden tussen openheid en aantrekkelijkheid ten opzichte van internationale partners enerzijds en wederkerigheid en bescherming van de strategische belangen van de EU anderzijds. Bijvoorbeeld, de eerbiediging van de mensenrechten is één van de specifieke criteria voor de associatie van derde landen met Horizon Europa.

Meerjarig Financieel Kader (MFK)

Tijdens de top van Staatshoofden en Regeringsleiders (de Europese Raad) op 10 en 11 december werd een akkoord inzake het MFK bereikt. De Europese Raad verzoekt het Europees Parlement en de Raad nu om het nodige te doen voor de goedkeuring van het gehele pakket van relevante instrumenten, waaronder de MFK-Verordening en het eigenmiddelenbesluit. De Raad en het Europees Parlement zullen deze week nog formeel de overeengekomen tekst aannemen. Dat is goed nieuws voor het programma Horizon Europa, aangezien dat enkel formeel kan worden aangenomen indien er een MFK-akkoord is.

Volgende stappen

De voorlopig overeengekomen tekst inzake Horizon Europa zal op 18 december 2020 ter analyse aan het Comité van Permanente Vertegenwoordigers van de Raad worden voorgelegd. Na de goedkeuring door de Raad en het Europees Parlement vormt deze tekst de basis voor een goedkeuring van de verordening in tweede lezing.

Meer info

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();
Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.