imecXpand doet Internet Of Things bloeien

Gepubliceerd op 09 juli 2016

Slimme regio

imecXpand, een investeringsfonds getrokken door imec, wil superieure innovatieve bedrijven creëren in de ontluikende sector van het Internet of Things. De koppeling met de technologie van imec en de verankering met de StartupVillage en het smart city-project in Antwerpen zullen Vlaanderen nog meer op de kaart zetten als slimme regio met innovatieve start-ups en groeiers in de sectoren van de toekomst.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters investeert als eerste partner 30 miljoen euro in imecXpand, dat op volle kracht op 100 miljoen euro zal draaien.

Internet of Things

Het Internet Of Things (IOT) is de populaire benaming voor de evoluties in nano-elektronica- en sensortechnologie die ervoor zorgen dat steeds meer fysieke objecten met elkaar in contact staan en op elkaar kunnen reageren.

Dankzij de evoluties op vlak van kostprijs, energieverbruik en (schaal-)grootte kunnen bijvoorbeeld kledingstukken, verkeerslichten, thermostaten… uitgerust worden met connectiviteit (wifi, bluetooth, 4G…) en sensoren (temperatuur, luchtkwaliteit, beweging, hartslag…). Die evolutie heeft een enorm potentieel voor businessmodellen die ook een grote maatschappelijke waarde kunnen hebben.

Smart regio

Minister Muyters: “We hebben de ambitie om van Vlaanderen een smart regio te maken. We hebben de mensen, onderzoeksinstellingen, bedrijven én de ideeën om daar een voortrekkersrol in te spelen. Met imec hebben we bijvoorbeeld een speler van wereldklasse in de nano-elektronica in huis. Dankzij de fusie met iMinds hebben zij nog meer expertise in de mix tussen hardware en software."

"Het Internet Of Things kan de kwaliteit van ons leven en werken haast automatisch verbeteren. Er ligt nog een wereld aan opportuniteiten open in smart health, smart manufacturing, smart transport, smart cities… Via imecXpand kunnen we die ontwikkelingen stimuleren en de economische waarde en kennis aan Vlaanderen koppelen.”

Persbericht: imecxpand doet internet of things bloeien

 

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.