Innovatiegraad Vlaamse ondernemingen stijgt naar 75%

Gepubliceerd op 06 oktober 2022

De totale innovatiegraad bij Vlaamse ondernemingen bedraagt 75% voor de periode 2018-2020. Dat blijkt uit de meest recente Innovatievragenlijst (Community Innovation Survey - CIS). Deze vragenlijst gaat na in welke mate Vlaamse ondernemingen investeren in innovatie.

Dit percentage ligt in lijn met de opgetekende stijging in de periode 2012-2018 (van 56% naar 70%).

  • Meer concreet rapporteert 69% van de ondernemingen procesinnovaties en 37% productinnovaties.
  • 35% van de ondernemingen geeft aan eind 2020 nog lopende innovatieactiviteiten te hebben, terwijl 13% afgebroken innovatieactiviteiten rapporteert.
  • 9% van de ondernemingen gaf aan eind 2020 voltooide maar nog niet geïmplementeerde innovatieactiviteiten te hebben.

De totale innovatiegraad is het hoogst voor grote ondernemingen (93%), maar blijft ook hoog voor KMOs: de totale innovatiegraad bedraagt 85% voor middelgrote ondernemingen, en 71% voor kleine ondernemingen. 

ECOOM

Het volledige CIS-rapport en persbericht is hieronder te downloaden of na te lezen op de website van ECOOM.

Tweejaarlijks meet ECOOM (het Vlaams interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkeling Monitoring) de graad waarin Vlaamse ondernemingen bezig zijn met product- en procesinnovatie. Ze doen dat aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst: de Community Innovation Survey of de CIS-bevraging. 

Op deze pagina kan u meer info terugvinden over het CIS rapport en voorgaande versies raadplegen.

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2023

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen negende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). 66,4 procent van die aanvragen kwam van bedrijven of organisaties uit Vlaanderen. Vlaanderen was daarmee goed voor de negende plaats onder de belangrijkste Europese regio's.
26 september 2022

België stevig op 5de plaats in European Innovation Scoreboard 2022

Jarenlange gezamenlijke inspanningen van kennisinstellingen, bedrijven én overheden lonen: België blijft in 2022 in de kopgroep ‘innovatieleiders’ binnen de EU, op een 5de plaats binnen de Europese Unie, voorafgegaan door Zweden, Finland, Denemarken en Nederland. Dat blijkt uit het net verschenen European Innovation Scoreboard 2022.
27 augustus 2022

Europese richtlijnen kennisvalorisatie

De Europese Commissie roept lidstaten en organisaties binnen kennisecosystemen op aan de slag te gaan met het implementeren van door de Commissie opgestelde 'richtlijnen voor kennisvalorisatie'.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.