ITG wil met 'outbreakteam' klaar zijn voor veldonderzoek bij volgende epidemie

Gepubliceerd op 23 april 2018

"Harde les"

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft maandag haar 'outbreak research team'-project voorgesteld. Het wordt een ploeg van negen onderzoekers die bij startende epidemieën ter plaatse kunnen gaan voor onderzoek. Tussendoor wordt ook onderzoek gedaan naar hoe uitbraken gebeuren. Dat gebeurt na de grote ebola-uitbraak eind 2013, die een "harde les" was voor de wetenschappers.

Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters looft het initiatief, waarvoor Vlaanderen 2,5 miljoen euro steun uittrekt. "We kunnen fier zijn dat we vanuit Antwerpen de wereld een beetje beter kunnen maken", stelde hij.

Vlaams onderzoek betekent een verschil in het zuiden. @TropischITG richt Outbreak team op voor snelle interventie bij epidemische uitbraak. pic.twitter.com/5o2TSKpk3e

— Philippe Muyters (@philippemuyters) 23 april 2018

Ebola

Eind 2013 was er de grootschalige ebola-uitbraak, die uiteindelijk voor 11.000 doden zorgde. Het 'Tropisch Instituut' ging al ter plaatse in Guinée voor een internationaal onderzoeksproject, nog tijdens de epidemie.

"Dat was een complex project, maar de wereld heeft er lessen uit getrokken. We zijn over het algemeen niet voldoende klaar om snel onderzoek op te starten. We hebben nagedacht over wat we kunnen doen om beter te zijn, ook tussen epidemies", zegt onderzoeker Johan Van Griensven.

Negen wetenschappers

Concreet stelt het ITG momenteel een team van negen wetenschappers samen met erg uiteenlopende expertises, gaande van een epidemioloog en een microbioloog, maar ook een statisticus en een antropoloog. Zij zullen stand-by staan en kunnen bij nieuwe epidemieën in actie schieten, ook voor kleinere haarden dan de de ebola-uitbraak.

Tussen de epidemies zal er eveneens wetenschappelijk onderzoek gebeuren, onder meer naar de oorzaken van epidemieën. In een nieuw 'skills-lab' - een nagebootst tropisch ziekenhuis - kunnen gezondheidswerkers een opleiding krijgen om veilig en praktijkgericht labowerk te kunnen uitvoeren.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Videoverslag

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.