Kennis hogescholen wordt beter ontsloten

Gepubliceerd op 07 maart 2019
De overeenkomst zal toelaten de kennis van de 13 hogescholen in te brengen in het FRIS-onderzoeksportaal.

Kennis en expertise

De Vlaamse hogescholen zullen hun kennis en expertise vlotter ter beschikking stellen van bedrijven en socialprofitorganisaties. De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) heeft daarover een overeenkomst gesloten met de Vlaamse Regering. Die trekt daarvoor dit jaar ruim vier miljoen euro uit.

De ontwikkeling van een digitaal platform zal ook toelaten de kennis van de hogescholen in te brengen in het FRIS-portaal, dat alle publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen verzamelt en ter beschikking stelt.

 

13 hogescholen

VLHORA werkte met de 13 hogescholen een voorstel waarmee ze op structurele basis hun kennis en expertise makkelijk, efficiënt en effectief beschikbaar kunnen stellen aan een brede groep van bedrijven en social profit organisaties.

Kennis die ruim aanwezig is binnen de Vlaamse hogescholen. Door hun goede geografische spreiding en praktijkgerichte aanpak staan de hogescholen dichtbij de Vlaamse KMO’s en social profit.

Het nieuwe instrument vervangt de ad hoc gesteunde LED-werking (laagdrempelige expertise en dienstverlening) en is complementair aan de kmo-portefeuille en de andere VLAIO-instrumenten.

FRIS

De gezamenlijke ontwikkeling van een digitaal platform ondersteunt dit proces. Het platform, dat gezamenlijk wordt uitgebouwd door alle hogescholen, zal worden gekoppeld aan het FRIS-onderzoeksportaal dat vanaf dan ook de onderzoeksinformatie van de hogescholen zal kunnen ontsluiten.

In die zin sluit dit initiatief van de Vlaamse Regering naadloos aan bij haar visie om van FRIS de one-stop-resource voor onderzoeksinformatie te maken met een centrale rol in het Open Science beleid van Vlaanderen.

>> Lees ook: Vlaamse overheid maakt gegevens wetenschappelijk onderzoek voor iedereen toegankelijk

"Alle hogescholen stappen mee in een digitaal transformatieproject om deze samenwerking vlot te laten verlopen en om kennis en onderzoeksdata ter beschikking te stellen aan het werkveld en de overheden", zegt secretaris-generaal van de VLHORA Eric Vermeylen.

"Het ultieme doel blijft het versterken van ondernemingen en social profit organisaties via kennis en innovatie. Kennisdeling stimuleert immers nieuwe innovaties."

Evaluatie

De Vlaamse regering trekt dit jaar 2,1 miljoen euro uit voor de werking rond het beschikbaar stellen van kennis en expertise en nog eens twee miljoen euro voor het digitaal platform. Na evaluatie kan deze steun ook in 2020, 2021 en 2022 worden verdergezet.

(Bron: Belga)

Rita Hauchecorne
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.