Kennisdiffusie en innovatie in kmo’s

Gepubliceerd op 23 maart 2016

Vlaamse kmo’s hebben nood aan betere informatie en doorverwijzing op hun weg naar kennisdiffusie en innovatie. Het bestaande ondersteuningsaanbod moet voldoende helder, bereikbaar en op maat zijn van de kmo.

Dit zijn aandachtspunten voor het innovatiebeleid van de overheid die naar boven komen in een onderzoek van de Stichting Innovatie & Arbeid. Zij peilde bij zestien kmo’s of en hoe zij werk maken van kennisdiffusie en innovatie en welke ondersteuning ze op dit traject verwachten.

Aandachtspunten voor het innovatiebeleid

Kmo's hebben nood aan betere informatie en doorverwijzing.

Kmo’s willen weten waar ze waarvoor terecht kunnen. De Vlaamse overheid en andere actoren moeten hen liefst via één aanspreekpunt bereiken. Dit vereist samenwerking tussen de spelers op het veld en de kenniscentra. Het landschap van kenniscentra en intermediairen moet duidelijk herkenbaar en bereikbaar zijn.

Vaste contactpersonen zoals boekhouders van kmo’s en/of bedrijfsadviseurs en beroepsfederaties kunnen een belangrijke rol in de doorverwijzing spelen.

Het innovatiebeleid moet de kmo’s ook met informatiecampagnes ondersteunen. Het moet misvattingen doorprikken die kmo’s weerhouden om aan innovatie- of samenwerkingsprojecten en open innovatie deel te nemen.

Ook is er nood aan meer informatie over het omgaan met bedrijfsgeheimen, de toegankelijkheid van kennisinstellingen en juridische drempels en contracten.

Het ondersteuningsaanbod moet voldoende helder en toegankelijk zijn.

Kmo’s hebben nood aan heldere en complementaire innovatiestructuren en -instrumenten en aan continuïteit in de aangeboden maatregelen. Kmo’s dringen aan op meer gebruikersvriendelijke administratieve procedures. Niet de voorwaarden voor innovatiesteun, maar wel de ingewikkelde procedures worden door de bedrijven als pijnpunt gezien.

Kmo’s vragen om de subsidiedossiers meer te standaardiseren en te beperken tot de essentie. De overheid moet een aanbod op maat van de kmo afleveren. Dit moet aansluiten bij de concrete noden en voldoende laagdrempelig en bereikbaar zijn voor de kmo’s.

Het is van belang om ondersteuning niet te beperken tot de technologische aspecten. Innovaties omvatten alle bedrijfsdomeinen (marketing, accountancy, bedrijfsvoering, inzet van personeel).

Voor kleine bedrijven of samenwerkingsverbanden is het belangrijk om betaalbare (en regionaal nabije) professionele begeleiding te voorzien. Er is veel nood aan juridische ondersteuning en/of hulp van intermediairen bij het formaliseren van samenwerkingsprojecten en open innovatie. Provinciale innovatiecentra en technologietransferdiensten zijn hierbij mogelijk interessante partners.

(Bron: Stichting Innovatie & Arbeid - Van kennisdiffusie naar innovatie in kmo’s)

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.