Maximumbedrag achtergestelde lening opgetrokken tot 2 miljoen euro

Filter items
Nieuws
11 mei 2020

De Europese Commissie heeft gisterenavond haar goedkeuring gegeven aan de Corona achtergestelde lening voor start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen tot 2 miljoen euro onder bepaalde voorwaarden.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft samen met de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen aangedrongen om het maximumbedrag op te trekken.

Bedrijven die in deze moeilijke periode meer ademruimte nodig hebben, kunnen op die manier een lening krijgen op een termijn van 3 jaar. Als er ook een private investeerder optreedt, zijn zelfs leningen tot 3,5 miljoen euro toegelaten.

Voor veel bedrijven zal de impact van de coronacrisis ook de komende maanden nog voelbaar zijn. Om die bedrijven ook op langere termijn de nodige financiële buffers te verschaffen is er de achtergestelde lening. Vanaf 5 mei 2020 konden start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen hun aanvraag indienen voor een lening tot 800.000 euro.

Omdat voor sommige bedrijven die bovengrens te laag is, werd verder onderhandeld met de Europese Commissie om hogere leningen toe te laten. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld.

Voorwaarden

1 - Rentevoet[1]:

 • Start-ups en scale-ups: gecombineerde rentevoet

Voor de leningen boven de 800.000 euro wordt een gecombineerde rentevoet gehanteerd. Het optrekken van het leningbedrag gaat gepaard met een opsplitsing in schijven, met elk een aparte rentevoet:

- Tot 800.000 euro: converteerbare achtergestelde lening op 3 jaar aan 5%

- Boven 800.000 euro: achtergestelde lening op 3 jaar met een minimumrente van 6%

 •  Kmo’s en zelfstandigen: vaste rentevoet

4,5% voor het volledige bedrag tot 2 miljoen euro

2 - Maximumbedrag

Maximaal het grootste van de volgende bedragen:

- 100% van de loonkost

- 12,5% van de omzet

Met een maximum van 2 miljoen euro indien PMV als enige financier optreedt.

Het bedrag kan worden opgetrokken tot 3,5 miljoen euro als er een bijkomende investeerder of financier optreedt. Voor het overige blijven de modaliteiten van de lening tot 800.000 euro van kracht. Bedrijven die al een lening van 800.000 euro aangevraagd hebben, kunnen het bedrag van de aanvraag verhogen.

Algemeen manager van PMV Michel Casselman: “In crisissituaties is het niet enkel zaak om snel te handelen, maar vooral ook om te zorgen dat alle segmenten van onze bedrijven worden bediend. Daarom zijn we bijzonder verheugd dat bijvoorbeeld ook scale-ups en meer mature kmo’s grotere bedragen zullen kunnen lenen. Het is net die groep bedrijven die veel mensen te werkt stelt en zal zorgen voor de innovatieve versnelling die op lange termijn nodig zal zijn om Vlaanderen internationaal op de kaart te houden”

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Veel bedrijven zullen ook de komende maanden en zelfs jaren nog nood hebben aan extra kapitaal om deze crisis te boven te komen. Daarom hebben we achtergestelde leningen op een termijn va 3 jaar mogelijk gemaakt. Eerder al heeft de Europese Commissie beslist dat een achtergestelde lening tot 800.000 euro mogelijk was, nu is er ook goedkeuring voor leningen tot 2 miljoen euro en zelfs 3,5 miljoen euro als er een private investeerder is. Op die manier bieden we een financieringsinstrument dat de nodige financiële zuurstof op middellange termijn geeft. ”

[1] PMV is nog bezig met de procedure voor aanmelding onder garantie onder InnovFin, COSME of Creative Europe waardoor de intrest nog kan dalen.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economie

  1 juni 2020

  Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een welvaartsfonds ter waarde van 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Deze nieuwe maatregel past in het groter Vlaams herstelplan, een vierluik. Dat is een garantie om gezonde bedrijven door de crisis te helpen en te zorgen voor een versnelling van het economisch herstel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2020)

  29 mei 2020

  O.a. goedkeuring convenant Vlerick Business School (VBS, Vlerick), definitieve goedkeuring wijzigingsbesluit subsidiëring Odysseusprogramma door FWO en benoeming onafhankelijke bestuurder Raad van bestuur LRM.

 • EU-nieuws deze week | 25 - 29 mei 2020

  29 mei 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • België werkt internationale achterstand weg in O&O

  België werkt internationale achterstand weg in O&O

  29 mei 2020

  België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019. De Vlaamse overheid blijft de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019.

 • Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  28 mei 2020

  Vlaanderen heeft al voor meer dan 1 miljard euro aan hinder- en compensatiepremies uitbetaald. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het Vlaams Parlement gezegd. Tegen 8 juni zal dat bedrag oplopen tot 1,4 miljard euro. Voor de horecasector zal dat ongeveer 300 miljoen euro zijn.