Minister Crevits richt taskforce ruimtevaart op

Gepubliceerd op 07 februari 2020

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits gaat een taskforce ruimtevaart oprichten. Dat heeft ze in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Maurits Vande Reyde. (Vraag en antwoord onderaan deze pagina te downloaden.)

De geplande taskforce moet onder meer opvolgen in hoeverre de federale overheid intekent op het Europees ruimteprogramma dat belangrijk is voor Vlaamse bedrijven.

Vlaanderen slaagt er volgens minister Crevits steeds beter in om ESA-middelen binnen te halen, maar het beoogde aandeel van 55 procent voor Vlaanderen wordt nog niet gehaald. Momenteel gaat het om 43 procent.

De ESA-return naar Vlaanderen steeg van 17,6% in de jaren '80, naar 42,8% vorig jaar. Dat komt echter nog steeds niet in de buurt van de federaal afgesproken 55%.

 

Horizon Europe

Een ander aandachtspunt is de opvolging van de Vlaamse deelname aan het subprogramma "ruimte" van het toekomstige Horizon Europe programma. Met dat programma financiert de Europese Unie onderzoek en innovatie voor de periode 2021-2027.

Er zijn in Vlaanderen ruim 30 bedrijven en organisaties actief in de ruimtevaart-industrie. Ze vertegenwoordigen een globale omzet van om en bij de 350 miljoen euro waarvan een belangrijk deel voor ruimtevaart.

>> Lees hier het verslag

Bekijk hieronder het video-verslag

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.