Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

Gepubliceerd op 08 juli 2019
Het totale projectbudget voor de nieuwe campus bedraagt ca. 17 miljoen euro excl. btw.

InnovOcean Campus

Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken.

De bevoegde ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor vandaag in Brussel de overeenkomst.

Synergie

Beide Vlaamse instituten in Oostende kampten met een huisvestingsuitdaging. Door de cohousing kan een logische synergie ontstaan.

VLIZ, het knooppunt voor mariene en kustgebonden data, informatie en onderzoek, is momenteel gehuisvest in gebouwen van de Vismijn (Wandelaarkaai) die een herbestemming krijgen.

De mariene wetenschapsafdeling van ILVO zag zich in zijn gebouwen uit de jaren ’70 in de Ankerstraat geconfronteerd met hoge energiefacturen, slijtage, vocht en onveilige werkomstandigheden. De ILVO-onderzoekers beschikken over specifieke infrastructuur zoals fysico-chemische laboratoria en experimentele atelierruimte voor natte toepassingen (aquacultuur).

De oplossing voor een gemeenschappelijke nieuwbouw is gevonden in de vorm van een braakliggend terrein naast het huidige ILVO visserij-onderzoeksgebouw.

Het programma voor de gezamenlijke InnovOcean Campus omvat onder andere kantoren, een congrescentrum, een zeebibliotheek, fysico-chemische laboratoria, laboratoria voor aquacultuur en een atelierruimte.

'Landmark'

Het nieuwe gebouw zal worden gerealiseerd op de Oosteroever, een gebied dat wordt getypeerd door havenactiviteiten vanuit een visserijverleden en kmo-ontwikkeling, geflankeerd door een duinenlandschap.

InnovOcean Campus belooft een nieuwe ‘landmark’ in Oostende te worden.

De ingebruikname van de InnovOcean Campus is gepland tegen het voorjaar van 2022.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden.)

The new InnovOcean campus for VLIZ & partners @EMarineBoard @IocUnesco @EMODnet @provinciewvl and @ILVOvlaanderen in Oostende. Signed today, ready early 2022. pic.twitter.com/PIyoYW4ORU

— Jan Mees (@jmeesvliz) 8 juli 2019
Gert Verreet
Adviseur
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.