"Nood aan toegenomen samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op vlak van innovatie"

Filter items
Nieuws
28 oktober 2019
Focco Vijselaar en Johan Hanssens in debat tijdens de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag (c) Belga Image

Samenwerking

Zowel Vlaanderen als Nederland heeft er alle belang bij om samen te werken om de socio-economische uitdagingen waarvoor beide staan, het hoofd te bieden.

Dat is de boodschap op de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag, die maandag plaatsvond in de Nederlandse ambassade in Brussel.

Doel van de Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag is om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op vlak van wetenschap en innovatie te bevorderen, door meer dan 230 spelers uit overheden, het bedrijfsleven en de academische wereld samen te brengen.

Het initiatief komt voort uit het topoverleg tussen ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte in november vorig jaar.

>> Klik hier voor het uitgebreid verslag en de presentaties van die dag

Lopende projecten

Momenteel lopen er al verscheidene samenwerkingsprojecten tussen Vlaanderen en Nederland - onder meer over fotonica en regeneratieve geneeskunde - maar er kan nog meer gedaan worden.

Volgens Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), is doorgedreven samenwerking met Nederland niet alleen logisch wegens het "gebrek aan een taalbarrière".

"Ook de uitdagingen waarvoor de twee regio's staan, zijn sterk gelijklopend."

Het gaat onder meer om de digitalisering van de industrie, maar ook klimaat en energie.

"Zo kunnen we bijvoorbeeld infrastructuur die wij in Vlaanderen hebben en infrastructuur die er in Nederland is, met elkaar delen."

Niet stoppen aan de grens

Ook Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, wijst erop dat de maatschappelijke uitdagingen "niet stoppen aan de grens".

Bovendien zijn Nederland en Vlaanderen wat (investeringen in) wetenschap en innovatie betreft, "aan elkaar gewaagd".

"Dat is goed. Dat betekent dat we min of meer vanuit dezelfde positie kunnen gaan samenwerken. En dat is belangrijk."

Vier thema's

Om die samenwerking een duwtje in de rug te geven, overleggen verschillende spelers uit Nederland en Vlaanderen maandag over vier onderwerpen: life sciences en gezondheid, artificiële intelligentie, de digitalisering van de industrie en duurzame energie.

"Het gaat om vier brede thema's die inzoomen op de grote maatschappelijk uitdagingen waarvan wij overtuigd zijn dat bijkomende samenwerking in het wederzijdse voordeel speelt" aldus Hanssens.

De secretaris-generaal van EWI verwacht dat de gesprekken van maandag zullen leiden tot concrete projecten.

"In het kader van vorige topontmoetingen van ministers-presidenten zijn er al afspraken gemaakt om in een aantal hightechsectoren om het halfjaar met elkaar in gesprek te gaan", klinkt het. "We merken dat uit die ontmoetingen na een aantal maanden altijd nieuwe projecten opduiken."  

"Hoe je het ook draait of keert, het is altijd mensenwerk en mensen moeten elkaar kennen. En eenmaal men elkaar kent en vertrouwt en in dialoog treedt, komen er nieuwe projecten naar voren", legt Hanssens uit.

"Zeker omdat de kennis zich zo sterk specialiseert. Niet elke regio kan in alle domeinen expert zijn. Dus dan is het logisch dat je de expertises die je hebt, met elkaar in contact brengt."

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Erwin Dewallef

Afdeling Strategie en Coördinatie
Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)
Adviseur
02 553 60 06

Meer nieuws

 • 'Bio-economie'-brochure belicht troeven Vlaanderen

  Bio-economie: nieuwe brochure belicht troeven Vlaanderen

  21 september 2020

  Vlaanderen lanceerde in 2013 als één van de eerste Europese regio’s zijn eigen regionale bio-economie strategie. Een nieuwe brochure belicht vier lokale troeven die van Vlaanderen een Europese topregio maken op het vlak van bio-economie en toont aan waarom de bio-economie in Vlaanderen nog een groot potentieel heeft om verder te groeien.

 • EU-nieuws deze week | 14 - 18 september 2020

  18 september 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (17 september 2020)

  17 september 2020

  O.a. vragen over de Vlaamse ruimtevaarteconomie, de digitale kloof, corona-steunmaatregelen, het publiceren van een lijst van bedrijven die in het kader van COVID-19 premies hebben aangevraagd en de verklaring van de 'Groep van 10' met betrekking tot het relancebeleid. 

 • EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

  EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

  16 september 2020

  Groener, digitaler, menselijker, gezonder: in het Europees Parlement heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week woensdag een Europese uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis uitgestippeld.

 • Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

  11 september 2020

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden.