"Nood aan toegenomen samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op vlak van innovatie"

Filter items
Nieuws
28 oktober 2019
Focco Vijselaar en Johan Hanssens in debat tijdens de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag.

Samenwerking

Zowel Vlaanderen als Nederland heeft er alle belang bij om samen te werken om de socio-economische uitdagingen waarvoor beide staan, het hoofd te bieden.

Dat is de boodschap op de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag, die maandag plaatsvond in de Nederlandse ambassade in Brussel.

Doel van de Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag is om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op vlak van wetenschap en innovatie te bevorderen, door meer dan 230 spelers uit overheden, het bedrijfsleven en de academische wereld samen te brengen.

Het initiatief komt voort uit het topoverleg tussen ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte in november vorig jaar.

>> Klik hier voor het uitgebreid verslag en de presentaties van die dag

Lopende projecten

Momenteel lopen er al verscheidene samenwerkingsprojecten tussen Vlaanderen en Nederland - onder meer over fotonica en regeneratieve geneeskunde - maar er kan nog meer gedaan worden.

Volgens Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), is doorgedreven samenwerking met Nederland niet alleen logisch wegens het "gebrek aan een taalbarrière".

"Ook de uitdagingen waarvoor de twee regio's staan, zijn sterk gelijklopend."

Het gaat onder meer om de digitalisering van de industrie, maar ook klimaat en energie.

"Zo kunnen we bijvoorbeeld infrastructuur die wij in Vlaanderen hebben en infrastructuur die er in Nederland is, met elkaar delen."

Niet stoppen aan de grens

Ook Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, wijst erop dat de maatschappelijke uitdagingen "niet stoppen aan de grens".

Bovendien zijn Nederland en Vlaanderen wat (investeringen in) wetenschap en innovatie betreft, "aan elkaar gewaagd".

"Dat is goed. Dat betekent dat we min of meer vanuit dezelfde positie kunnen gaan samenwerken. En dat is belangrijk."

Vier thema's

Om die samenwerking een duwtje in de rug te geven, overleggen verschillende spelers uit Nederland en Vlaanderen maandag over vier onderwerpen: life sciences en gezondheid, artificiële intelligentie, de digitalisering van de industrie en duurzame energie.

"Het gaat om vier brede thema's die inzoomen op de grote maatschappelijk uitdagingen waarvan wij overtuigd zijn dat bijkomende samenwerking in het wederzijdse voordeel speelt" aldus Hanssens.

De secretaris-generaal van EWI verwacht dat de gesprekken van maandag zullen leiden tot concrete projecten.

"In het kader van vorige topontmoetingen van ministers-presidenten zijn er al afspraken gemaakt om in een aantal hightechsectoren om het halfjaar met elkaar in gesprek te gaan", klinkt het. "We merken dat uit die ontmoetingen na een aantal maanden altijd nieuwe projecten opduiken."  

"Hoe je het ook draait of keert, het is altijd mensenwerk en mensen moeten elkaar kennen. En eenmaal men elkaar kent en vertrouwt en in dialoog treedt, komen er nieuwe projecten naar voren", legt Hanssens uit.

"Zeker omdat de kennis zich zo sterk specialiseert. Niet elke regio kan in alle domeinen expert zijn. Dus dan is het logisch dat je de expertises die je hebt, met elkaar in contact brengt."

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Erwin Dewallef

Afdeling Strategie en Coördinatie
Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)
Adviseur
02 553 60 06

Meer nieuws

 • Europese Commissie zoekt groene uitweg uit coronacrisis

  25 mei 2020

  Vorige week heeft de Europese Commissie een uitgebreide nieuwe biodiversiteitsstrategie aangenomen om de natuur weer in ons leven te brengen en een "van boer tot bord"-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. De twee strategieën versterken elkaar en brengen de natuur, de boeren, het bedrijfsleven en de consumenten samen om gezamenlijk te werken aan een competitieve, duurzame toekomst.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  25 mei 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  25 mei 2020

  Vanuit verschillende instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 21

  24 mei 2020

  O.a. evaluatieagenda beleidsdomein Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie (EWI), ontwerprichtsnoeren voor staatssteun EU-emissiehandelssysteem en gebiedsafbakening Decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid.
   

 • Vierde videoconferentie van Directeurs-generaal over Europese O&I-acties rond COVID-19

  22 mei 2020

  Op 14 mei 2020 vond op initiatief van Directeur-Generaal Jean-Eric Paquet, van het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie (DG RTD), de vierde videoconferentie plaats met de Directeurs-generaal van de lidstaten rond O&I-acties inzake COVID-19.