Officieel startschot uitbouw Vlaamse EdTech-sector

Filter items
Nieuws
4 mei 2022

Vandaag opent het <edtech/station> in Kortrijk officieel de deuren. Het is meteen ook het  startschot voor de uitbouw van een sterke Vlaamse EdTech sector in Vlaanderen. 

Het <edtech/station> biedt ruimte aan onderzoekers, scholen en bedrijven om te experimenteren en samen te werken aan nieuwe educatieve technologieën voor het onderwijs en opleidingen in bedrijven.

Volgens minister Crevits heeft Vlaanderen alle troeven in huis om internationaal uit te pakken en voorziet daarom ook in 1,8 miljoen euro steun voor de ontwikkeling van de sector.

Veel (internationaal) groeipotentieel voor Vlaamse EdTech sector

De EdTech-sector groeit internationaal. Wereldwijd ontstaan Edtech-hubs die kennisinstellingen en bedrijven verenigen om samen met onderwijs en overheid het verschil te maken in de effectieve inzet van educatieve technologie hubs (zoals in London, Lausanne, Boston, Singapore en Sydney).

Ook Vlaanderen heeft volgens Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heel wat troeven in huis om internationaal mee het voortouw te nemen. Dit blijkt ook uit het VOKA rapport ‘EdTech: gamechanger voor het onderwijs?’ en de ‘inspiratiegids Edtech’ van Agoria. Minister Crevits voorziet daarom in 1,8 miljoen euro om het ecosysteem rond EdTech in Vlaanderen te versterken.

<edtech/station> als de draaischijf voor Educatieve Technologie

Heel wat EdTech spelers, alsook de onderzoeksgroep ITEC (de onderzoeksgroep achter het Smart Education programma van imec aan KU Leuven Campus Kortrijk) huisvesten vandaag in West-Vlaanderen. De keuze voor Hangar K in Kortrijk als uitvalsbasis voor de Vlaamse EdTech sector is dus geen toeval. In het <edtech/station> zullen ITEC en Hangar K de krachten bundelen om een sterk EdTech ecosysteem in gans Vlaanderen uit te bouwen.

Bedrijven en onderzoeksinstellingen van over heel Vlaanderen kunnen er elkaar ontmoeten en samen projecten uitwerken. Op die manier beoogt minister Crevits samen met Hangar K en ITEC  een netwerk aan EdTech bedrijven te creëren die samen internationaal sterker in hun schoenen staan. Concreet staat er in het <edtech/station>  een demo- en exporuimte ter beschikking, zullen er workshops en studiedagen georganiseerd worden en kunnen startups en scale-ups er terecht voor advies en begeleiding. Het <edtech/station> zal ook het lidmaatschap van de European Edtech Alliance bestendigen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  23 mei 2022

  Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Om dit te realiseren worden de ambities opgedreven: zo moet tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix 45% bedragen (oorspronkelijk 40%) en doet men een bijkomende investering van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

 • Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  23 mei 2022

  Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit 'over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst'. Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie.

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering in Vlaams Parlement

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  20 mei 2022

  O.a. toekenning strategische transformatiesteun.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.