Officieel startschot uitbouw Vlaamse EdTech-sector

Filter items
Nieuws
4 mei 2022

Vandaag opent het <edtech/station> in Kortrijk officieel de deuren. Het is meteen ook het  startschot voor de uitbouw van een sterke Vlaamse EdTech sector in Vlaanderen. 

Het <edtech/station> biedt ruimte aan onderzoekers, scholen en bedrijven om te experimenteren en samen te werken aan nieuwe educatieve technologieën voor het onderwijs en opleidingen in bedrijven.

Volgens minister Crevits heeft Vlaanderen alle troeven in huis om internationaal uit te pakken en voorziet daarom ook in 1,8 miljoen euro steun voor de ontwikkeling van de sector.

Veel (internationaal) groeipotentieel voor Vlaamse EdTech sector

De EdTech-sector groeit internationaal. Wereldwijd ontstaan Edtech-hubs die kennisinstellingen en bedrijven verenigen om samen met onderwijs en overheid het verschil te maken in de effectieve inzet van educatieve technologie hubs (zoals in London, Lausanne, Boston, Singapore en Sydney).

Ook Vlaanderen heeft volgens Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heel wat troeven in huis om internationaal mee het voortouw te nemen. Dit blijkt ook uit het VOKA rapport ‘EdTech: gamechanger voor het onderwijs?’ en de ‘inspiratiegids Edtech’ van Agoria. Minister Crevits voorziet daarom in 1,8 miljoen euro om het ecosysteem rond EdTech in Vlaanderen te versterken.

<edtech/station> als de draaischijf voor Educatieve Technologie

Heel wat EdTech spelers, alsook de onderzoeksgroep ITEC (de onderzoeksgroep achter het Smart Education programma van imec aan KU Leuven Campus Kortrijk) huisvesten vandaag in West-Vlaanderen. De keuze voor Hangar K in Kortrijk als uitvalsbasis voor de Vlaamse EdTech sector is dus geen toeval. In het <edtech/station> zullen ITEC en Hangar K de krachten bundelen om een sterk EdTech ecosysteem in gans Vlaanderen uit te bouwen.

Bedrijven en onderzoeksinstellingen van over heel Vlaanderen kunnen er elkaar ontmoeten en samen projecten uitwerken. Op die manier beoogt minister Crevits samen met Hangar K en ITEC  een netwerk aan EdTech bedrijven te creëren die samen internationaal sterker in hun schoenen staan. Concreet staat er in het <edtech/station>  een demo- en exporuimte ter beschikking, zullen er workshops en studiedagen georganiseerd worden en kunnen startups en scale-ups er terecht voor advies en begeleiding. Het <edtech/station> zal ook het lidmaatschap van de European Edtech Alliance bestendigen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.