Ondernemerschap: overheidsmaatregelen blijven noodzakelijk

Gepubliceerd op 08 maart 2016

Publiek

De verschillende initiatieven en maatregelen die de overheden hebben geïntroduceerd, zijn er nog niet in geslaagd bij het Belgische publiek de gewenste wijziging in de manier van denken richting ondernemerschap voor elkaar te krijgen.

Dat blijkt uit de SBA Factsheet 2015 van België. De SBA-factsheets worden jaarlijks gepubliceerd en hebben als doel een beter inzicht te verschaffen in recente trends en nationale beleidsmaatregelen ten aanzien van kmo's.

Vooruitgang

Op beleidsgebied is er nochtans een aanzienlijke vooruitgang, dankzij de tenuitvoerlegging van een hele reeks maatregelen die bestemd zijn om ondernemerschap verder te bevorderen en de ondernemingsgeest te stimuleren, met vele maatregelen die zich richten op onderwijs, mentorschap, coachingprogramma's, wedstrijden voor ondernemingsplannen, ondersteuning bij bedrijfsoverdracht, financiering, enz.

Voorbeelden

In het SBA-rapport zijn enkele voorbeelden van interessante praktijken ter ondersteuning van kmo’s opgenomen.

Een ervan is het ‘Forum Ondernemend Hoger Onderwijs’. Dit initiatief helpt studenten uit het hoger onderwijs om startende ondernemingen op te richten en zo de kloof tussen hoger onderwijs en ondernemingen te overbruggen. Het is tevens gericht op het verbeteren van de kennisdeling en het netwerken in het hoger onderwijs op het gebied van ondernemend onderwijs.

Langere termijn

Het is de verwachting dat op de langere termijn meetbare gevolgen voor het ondernemerschapspercentage kunnen worden waargenomen. Deze vooruitgang is al zichtbaar in de volgende grafiek.

sba prestaties van België van 2008 tot 2015

Wat is SBA

De  Small Business Act for Europe (SBA) is het kerninitiatief van de EU ter ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Het bestaat uit een reeks beleidsmaatregelen georganiseerd rond tien principes, variërend van "ondernemerschap" en "adequaat reagerende overheid" tot "internationalisering".

Om het beheer van de SBA te verbeteren, werd in de evaluatie van de SBA in 2011 aangedrongen op een beter toezicht. De SBA-factsheets worden jaarlijks gepubliceerd en hebben als doel een beter inzicht te verschaffen in recente trends en nationale beleidsmaatregelen ten aanzien van kmo's.

 SBA fact sheet Belgium

 
Ilse Boeykens
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.